Tuoksuampiaisyrtti, viljelyohjeet

Käyttö ja markkinat

Tuoksuampiaisyrttiä käytetään pääasiassa tee- ja mausteyrttinä. Se on myös erittäin hyvä mesikasvi. Euroopassa kasvin laajamittainen viljely on alkanut vasta 1990-luvulla. Esim. Virossa tuoksuampiaisyrttiä käytetään kalatehtaissa tiettyjen kalojen maustamiseen.

Viljelyedellytykset

Tuoksuampiaisyrtti sopii viljeltäväksi paitsi avomaalla myös kasvihuoneessa sekä parvekkeella ja sisätiloissa ruukkukasvina. Kasvualustan tulisi olla läpäisevä ja syvämultainen. Paras kasvupaikka on valoisa ja mielellään lämmin. Kasvi on kuitenkin suhteellisen kylmänkestävä. Lannoitukseksi sopii komposti 2-3 kg/m². Tuoksuampiaisyrtti kuuluu nitraatteja kerääviin kasveihin.

Lisäys

Tuoksuampiaisyrttiä lisätään siemenistä. Taimikasvatusta suositellaan lähinnä vain viljeltäessä koriste- ja hajustetarkoituksiin, sillä se aikaistaa kukka- ja siemensatoa. Teekasviksi viljeltäessä avomaakylvöistä saadaan enemmän vihreää lehtimassaa. Avomaalle siemenet kylvetään touko-kesäkuussa 40-50 cm:n rivivälein kylvösyvyyden ollessa 2 cm. Taimiväli saa olla melko tiheä. Kaksiriviseen harjuun kylvettäessä siemenmenekki on 50 - 70 siementä metrille. Mustaa muovia käytettäessä siemenet kylvetään 4-6 siementä reikäänsä. Taimikasvatuksessa siemenet kylvetään ruukkuihin huhti-toukokuussa 2-3 siementä kuhunkin. Ulos taimet voidaan istuttaa 4-5 viikon kuluttua 30 x 30 cm:n välein.

Hoito

Rikkakasvit kitketään ja maa harataan tarvittaessa. Tiheässä kasvava kasvusto torjuu tehokkaasti rikkaruohoja. Harju- ja muovikateviljelykset tarvitsevat kastelua poutakausina.

Sadonkorjuu ja käsittely

Sadonkorjuu aloitetaan heinä-elokuulla, kun kukkavarren kukat ovat puoliksi auki. Jos sadonkorjuu myöhästyy, kasveihin tulee kitkeriä aromeja. Korjuu tehdään käsin tai korjuukoneella. Paksut varret jätetään leikkaamatta. Kotipuutarhassa kasvit leikataan alhaalta haaroittumiskohdastaan. Jos syksy on lämmin, on mahdollista saada toinen pienempi sato 3-4 viikon kuluttua. Kuivatuslämpötilaksi sopii 35-40 °C. Lehdet ja kukat irtoavat kuivatuksen jälkeen helposti varresta.

Satoisuus

Tuoreyrttisato on keskimäärin 1-4 kg/ m². Avomaalle suoraan kylvetyistä kasveista sato on ollut n. 2-4 kertaa suurempi kuin taimesta istutetuista.

Lähteet:

Bertalan Galambosi: Mauste- ja rohdosyrttien luonnonmukainen viljely, Helsinki 1995.
Bertalan Galambosi: Luonnonmukainen yrttiviljely. Helsinki 1993.
Ulla Lehtonen: Ullan maustekasvimaa. Keuruu 1989.