Suomalaisia nokkosen syntytarinoita

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistoon on tallennettu vanhan kansan kertomuksia ja sieltä ovat myös tarinat nokkosen synnystä.

Koivistolta Karjalasta on lyhyt tarina, joka kuuluu näin: "Poltikkainen oli ennen kaunis kukka , mutta Jumala suuttui sille, kun se ei tuoksunut vapahtajalle lievitystä ja muutti sen poltikkaiseksi. Ainoastaan kerran sadan vuoden ajalla saapi nokkonen olla kukkana yhen ainuan yön."

Toinen tarina kertoo, mistä nokkoset ovat tulleet. Se on tallennettu Kansanrunousarkistoon 1902 Tuusulasta. Tarinan on alunperin kuultu Helsingissä. Se paljastaa myös syyn, miksi nokkonen kasvaa tietynlaisilla paikoilla seinänvierillä ja metsänreunustoilla. Tarinan sanoma lienee siinä että nokkonen on ihmiskunnan ahneuden palkka.

Tarina kulkee suunnilleen tähän tapaan: Rikkaan talon mailla eli köyhä torppari, joka oli rikkaalle isännälleen niin paljon velkaa, että isäntä uhkasi ajaa miehen maantielle. Kun m ies istui tuvassaan ja murehti asiaa, astui sisään vanha ukko, joka kysyi mitä mies suri. Torppari kertoi huolenaiheensa ja ukko vastasi:" Lähde mukaani, niin voin auttaa." He kulkivat suuren vuoren luo ja menivät sen sisään. Sisällä ukko avasi rasian, jossa oli kultatähkä, hopeatähkä ja ruistähkä, ja pyysi torpparia valitsemaan yhden niistä. Mies valitsi ruistähkän ja ukko antoi sen hänelle ja kehoitti torpparia kaivamaan sen maahan kotiin päästyään. Torppri lähti kotiinsa, teki niin kuin oli käsketty ja meni maata. Yöllä hän kuuli kovaa ryskettä ja aamulla herättyään huomasi, että mökistä oli vaikea päästä ulos, koska ruista kasvoi jokapuolella silmän kantamattomiin. Torppari huolestui ja mietti miten saisi hienon sadon korjattua ja lähti kysymään vanhalta ukolta neuvoa. Ukko antoi hänelle viikatteen ja sanoi: " kun lyöt yhden kerran kaikki katkeaa, toisen kerran niin ruis muodostaa kuhilaita ja kolmannella lyönnillä jyvät menevät laareihin." Torppari teki työtä käskettyä, sai hienon sadon ja rikastui niin, että sai velkansa maksettua.

Rikas isäntä tuli kuitenkin uteliaaksi ja kiusasi torpparia niin kauan, että tämä paljasti mistä oli rukiin saanut. Isäntä halusi tavata ukon ja torppari vei hänet vuoren luokse. Ukko tarjosi isännälle samaisesta rasiasta yhtä kolmesta tähkästä. Isäntä valitsi kultatähkän ja sai samanlaiset neuvot siementen kasvattamiseen. Isäntä meni kotiinsa, kylvi siement maahan ja pani maata. Yöllä hän kuuli meteliä ja ajatteli että nyt ne kultajyvät kasvavat, mutta aamulla hän huomasi että joka paikkassa kasvoi nokkosta, niin että talosta tuskin pääsi pihalle. Isäntä palasi ukon luokse kysymään, millä saisi peltonsa puhtaiksi ja ukko antoi hänelle viikatteen. Neuvon mukaan: ensimmäinen lyönti kaataisi kaikki nokkoset poikki ja toinen lyönti kasaisi ne kaikki ja kolmas lyönti levittäisi siemenet ympäri maailmaa. Isäntä teki niin ja niin ovat nokkoset tulleet maailmaan. Sen tähden nokkoset eivät kasva aukealla paikalla, koska tuuli siement levittää, mutta aitojen ja seinien vierustoille siemenet seisahtuvat ja siinä ne kasvavat.

Paluu tarinoihin