Tässä osiossa on salaateille ja vihanneksille sekä kalalle ja lihalle sopivia kastikeohjeita. Kalan ja lihan lisukkeita löytyy myös levitteet ja lisukkeet -kohdasta. Sieltä on myös majoneesin ohje. Valkosipulikastikkeet ovat oman otsikkonsa alla. Kokeile vaikkapa Skordaliaa- kreikkalaista valkosipulikastiketta. 5 dl vettä Suurusta vesi jauhoilla. Hienonna yrtit ja sekoita ne kastikkeeksi. Yrttikastike vihanneksille ja kalalle 100 g voita Laita kaikki raaka-aineet kulhoon, jonka asetat kuumaan vesihauteeseen. Vispaa kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla ja sitruunanmehulla. 1 dl hasselpähkinöitä Monitoimikone tai tehosekoittaja on hyvä apulainen tämän kastikkeen valmistamisessa. Hienonna koneessa ensin pähkinät. Lisää joukkoon vähän rouhittuna persilja ja basilika ja hetken kuluttua valkosipulinkynnet. Kaada öljy ohuena nauhana hienojakoisen massan joukkoon koneen käydessä koko ajan. Lisää lopuksi juustoraaste ja pippuriripaus. Tarjoa keitetyn pastan kera. 3-4 porkkanaa Keitä kasvikset pienessä vesimäärässä kypsiksi. Sekoita kasvikset tehosekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää halutessasi hieman kermaa. Mausta. 1,5 rkl voita tai margariinia Rasva sulatetaan ja jauhot sekoitetaan joukkoon. Kasvisliemi lisätään joukkoon vähitellen hämmentämällä. Keitetään 3 - 5 minuuttia. Kastike maustetaan tillillä, sitruunalla ja sokerilla, niin että se maistuu hapan imelältä. Kerma lisätään. Jos munaa käytetään, keltuainen sekoitetaan kerman joukkoon. Kastiketta ei saa silloin enää keittää. Tämä hienonmakuinen kastike sopii keitettyjen kasvisten ja papumurekkeiden kanssa tarjottavaksi. 3 rkl vehnäjauhoja Maito ja jauhot sekoitetaan kattiilassa, lisätään kasvisliemi ja seos kiehautetaan koko ajan hämmentäen. Keitetään 3 -5 minuuttia miedolla lämmöllä. Sekoitellaan. Valmis kastike maustetaan piparjuurella tai piparjuuri tarjotaan erikseen. Piparjuurikastike sopii hyvin punajuuriruokien kanssa tarjottavaksi. 25 g voita Voi sulatetaan kattilassa, jauhot lisätään ja keitetään muutama minuutti. Kattila otetaan liedeltä ja kasvisliemi vatkataan joukkoon. Keitetään miedolla lämmöllä 3 minuuttia, sekoitetaan koko ajan. Kerma lisätään, samoin suola, pippuri ja persilja. Tämä on oivallinen kalan kastike, kun liemeen lisätään vielä 1-2 kovaksi keitettyä ja hienoksi hakattua kananmunaa. Seitsemän kastikevaihtoehtoa peruna-villivihannessalaatille 7-10 dl keitettyjä perunoita viipaleina tai kuutioina Kastike I: Kastike II: Kastike III: Kastike IV: Kastike V: Kastike VI: "Heikin kevyt ranskalainen" Suolan ja sokerin annetaan sulaa lämpimään veteen. Muut aineet lisätään ja kastike sekoitetaan tasaiseksi. Jos kastiketta käytetään salaatin lehtien kanssa, lisätään se salaattiin vasta ruokailtaessa. Peruna- ja kaalisalaatteihin se lisätään valmistusvaiheessa. Kaalisalaatteihin lisätään lisäksi runsaasti silputtua tilliä. Kastike VII: Lehtikaalikastike Kastikeaineet sekoitetaan ja sitä tarjotaan raasteiden ja esimerkiksi villivihannessalaattien mausteena. Se sopii myös salaatinpohjaksi, jolloin lehtikaali vaihdetaan voikukan lehtien ja kaalin seokseen. 2 dl kermaviiliä Hienonna sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään. Koristele apilankukilla. Sopii erinomaisesti uusien perunoiden tai salaatin kanssa tarjottavaksi. 2 dl auringonkukan siemeniä Hienonnetaan tehosekoittimella tai monitoimikoneella niin, että saadaan sileä seos. 2dl viiliä tai muuta piimää Kaikki aineet sekotetaan ja kastike maustetaan voimakkaan makuiseksi. ¾ dl maitorahkaa Kaikki aineet sekoitetaan hyvin. Käytetään kaali- ja muidenkin salaattien kastikkeena. Aioli, ranskalainen valkosipulikastike 4 valkosipulin kynttä kuorittuna ja pienittynä Valkosipulit pannaan tehosekoittimeen ja hiennonnetaan. Munankeltuaiset lisätään, sekoitetaan ja suola lisätään. Öljyä lisätään tipoittain, kunnes noin puolet öljystä on kulunut, loput voidaan lisätä nopeammin. Kun kaikki öljy on sekoittunut lisätään etikka. Tämä provencelainen kastike on perinteisesti tarjottu keitetyn kalan tai kanan kanssa yhdessä keitettyjen vihannesten kera. Se sopii myös keitettyjen kananmunien, keitetyn perunan ja raakojen tai keitettyjen vihannesten seuraksi. 2 viipaletta valkoista leipää Leipää liotetaan hetki maidossa, valutetaan ja pannaan tehosekoittimeen munankeltuaisen ja valkosipulin kanssa. Hienonnetaan, lisätään öljy. Maustetaan sitruunalla ja suolalla. VAIHTOEHTO: 10-15 murskattua valkosipulin kynttä Valkosipuli, kanamunat ja suola sekoitetaan, joukkoon lisätään öljy tipoittain kunnes saadaan sopivanpaksuinen kastike. Ruotsalainen valkosipulikastike 5 dl korppujauhoja Korppujauhot kostutettaan haalealla vedellä ja sipulin kynnet murskataan. Korppujauhot, sipuli ja suola sekoitetaan. Joukkoon lisätään vuorotellen öljyä ja vuorotellen viinietikkaa. Kastike sopii salaattien, pihvien, paistetun kalan ja kasvisten seuraksi. Kreikkalainen tzatziki-kastike 3 valkosipulin kynttä Sipulin kynnet muserretaan, suolataan ja pippuroidaan. Öljy ja viinietikka lisätään. Joukkoon vatkataan jogurtti, kurkku ja tilli lisätään. Koska kreikkalainen jogurtti on kiinteämpää voidaan osa jogurtista korvata kermaviilillä. Kastike sopii dippaukseen, salaaattien kastikkeeksi ja perunankin kanssa tarjottavaksi. Skordalia - kreikkalainen valkosipulikastike 2 suurta viipaletta valkoista leipää ilman kuoria Leipää liotetaan vedessä 10 minuuttia. Valkosipuli muserretaan ja peruna hienonnetaan ( esim. hangataan siivilän läpi) ja hämmenetään joukkoon. Leipä puserretaan kuivaksi ja lisätään seokseen. Kun seos on tasaista, lisätään öljyä tipoittain joukkoon koko ajan hämmentäen. Lopuksi lisätään sitruunamehu ja kerma. Kerman lisääminen ei ole välttämätöntä, mutta kuuluu kreikkalaiseen tapaan. Kastiketta tarjotaan kalan, kovaksi keitettyjen munien ja vihannesten kanssa. Kreikkalainen jogurttikastike salaateille 4 dl bulgarian jogurttia tai 2dl jogurttia ja 2 dl kermaviiliä Kurkku huuhdotaan ja raastetaan kulhoon karkeimmalla terällä. Kurkkumassa painellaan kasaan ja irtoava neste valutetaan pois. Se voidaan laimentaa janojuomaksi. Kurkku ja jogurtti yhdistetään ja maustetaan valkosipulilla. Suolaa ei tarvita! Aterialla kastike tarjotaan erillisestä kulhosta. Sitä syödään kaali- tai kiinankaalisilpun, herneitten, kukkakaalin ja tomaattien kanssa. Se sopii myös raasteiden makuun. Vierasruokana tarjotaan lisätksi raejuustoa tai fetajuustokuutioita sekä oliiveja. Amerikkalainen jogurttikastike 1 kookas valkosipulin kynsi Valkosipuli kuoritaan, silputaan pienenpieniksi paloiksi ja murskataan haarukalla pienen suolamäärän kanssa. Jogurtti lisätään, samoin yrtit ja pippuri. Valmista kastiketta jäähdytetään tunnin verran jääkaapissa. Kastiketta tarjotaan grillatun lampaan, kanapalojen, paistetun kalan tai vihannesten seuraksi.Peruskastike voidaan maustaa myös 2 rkl tuoretta minttua (2 tl kuivattua) ja muutamalla ruokalusikallisella raastettua kurkkua. Tämä seos on erinomaista lampaanlihan ja lihapullien kanssa. 3 dl luonnonjugurttia Kaada jugurtti kulhoon ja vatkaa kunnes sen koostumus on pehmeän samettimainen. Kuori kurkku ja raasta se, purista ylimääräinen neste pois. Lisää raaste jugurttiin ja mukaan vielä mintunlehdet ja murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki hyvin keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita kerran vielä. Tarjoile kylmä kastike paahdetun lampaan, salaatin tai keitettyjen vihannesten kanssa. Piristävä maku ei jätä ketään kylmäksi. 3 dl öljyä Aineet mitataan pulloon. Haluttaessa voimakasta valkosipulin makua kynnet murskataan, muuten ne saavat olla kokonaisina. Kastikepullo säilytetään aina jääkaapissa ja sitä ravistellaan voimakkaaasti aina ennen käyttöä. Kastike voidaan maustaa myös sinapilla, kirverillä tai kyntelillä tai kaikilla näillä yhdessä. Tällainen ranskalaistyyppinen öljykastike on erittäin rasvaista, ja varsinkin kasvissyöjät keventävät sitä kylmällä vedellä. Makua voidaan vielä pyöristää teelusikallisella sokeria tai hunajaa. 1 tl mineraalisuolaa 1 dl viinietikkaa Suola, hunaja, yrtit, sinappi, valkosipuli, viinietikka ja vesi mitataan tehosekoittimeen tai litran kannuun. Hienonnetaan; kannussa kastike tehdään sauvasekoittimella. Öljy lisätään ja hienontamista jatketaan, kunnes kastike on tasaista ja mukavan paksua. Valmis kastike säilytetään jääkaapissa pullossa. Kun kastike tehdään tuoreista yrteistä, niitä käytetään 1,5 - 2 kertaa enenmmän kuin kuivattuja.
|