SALAATIT Tämän otsikon alle on kerätty kevyitä lisäkesalaatteja sekä ruokaisampia salaatteja, jotka yksinään käyvät ateriasta. Luonnonkasveja salaattiin -diasarja (Latautuminen kestää hetken, mutta kannattaa odottaa!)
KEVÄISET VILLIVIHANNESSALAATIT
raakana raastettua punajuurta
vuohenputken nuoria lehtiä Käytä villiyrteistä eniten vuohenputken lehtiä. Huuhtele ja valuta lehdet ja leikkaa suikaleiksi, samoin pesty kurkku. Sekoita ainekset keskenään. Valmista kastike kermaviilistä tai bulgarianjugurtista, johon on sekoitettu tillisilppua, hienonnettua ruohosipulia, 1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä ja ripaus suolaa. Tarjoa kastike erikseen.
2 dl saviheinän nuoria lehtiä silputtuna Vihannekset huuhdellaan huolellisesti ennen silpuamista. Salaatti sekoitetaan ja kastike kaadetaan pinnalle.
nuoria koivunlehtiä Käytä aineksia suurin piirtein yhtä paljon. Hakkaa koivunlehdet hienoiksi, Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta juurekset. Sekoita ainekset. Käytä kastikkeena omenatuoremehua tai laimennettua sitruunamehua.
Keväinen villivihannessalaatti mustaviinimarjan, kastike: Huuhtele ainekset hyvin. Revi lehdet kerroksittain kulhoon. Tarjoile kastikkeen kanssa.
2 dl pakastettuja herneitä Kaikki aineet sekoitetaan salaatiksi. Seos tarjotaan laakealta vadilta kekona, jonka ympärille nostellaan pöyheää idätettyä sinimailasta.
Kesäkurpitsa-poimulehti-salaatti kesäkurpitsaviipaleita Pienet kesäkurpitsat viipaloidaan. Nuoret poimulehden lehdet huuhdellaan ja leikataan saksilla suikaleiksi. Kurpitsa ja poimulehdet sekoitetaan ja salaatti valellaan kastikkeella, jossa on maun mukaan öljyä, viinietikkaa ja soijaa. Salaatti koristellaan poimulehden kukkasilla.
1 dl poimulehden lehtiä rihmoiksi leikattuina Vihreät lehdet sekoitetaan salaattikulhossa ja koristellaan mansikkaviipaleilla.
Kulhollinen vihreää salaattia: lehtisalaattia, parsasalaattia, pinaattikiinankaalia, kähärälehtistä vihannessinappia, vihanneskrysanteemia, kaikkia tai vain jotain näistä kastike: Salaattiaineet pestään, valutetaan ja leikataan saksilla sopivan kokoisiksi. Herukanlehdet pestään, leikataan saksilla hyvin ohuiksi suikaleiksi ja yhdistellään salaatin lehtiin. Kastike sekoitetaan. Kastiketta kaadetaan salaatin pinnalle juuri ennen ateriointia. Kastiketta ei saa käyttää liian runsaasti eikä liian voimakkaana, muuten mustaherukan mausteisuus peittyy.
noin 3 litraa revittyjä tai saksittuja lehtivihanneksia: salaattia, pinaattikiinankaalia, kyssäkaalin nuoria lehtiä yms. Kastike: Kastikeaineet sekoitetaan. Lehtivihannekset ja yrtit sekä peltokorte asetellaan kerroksittain kulhoon. Tuoreita mintun, melissan tai rakuunan lehtiä lisätään halutessa kerrosten väliin. Kastike valutetaan salaatin pinnalle. Koristeeksi lisätään tomaattikuutioita ja kanankaalin keltaisia kukkia.
JUUREKSISTA VALMISTETUT SALAATIT JA RAASTEET
150 g omenia Omenat kuoritaan ja kuutioidaan, samoin kylmät punajuuret. Kermaviili maustetaan majoneesilla ja basilikalla. Kaikki aineet sekoitetaan yhteen. Salaatti koristellaan vuohenputkenlehdillä.
3-4 porkkanaa Porkkanat kuoritaan ja raastetaan. Kermaviili ja vuohenputkisilppu sekoitetaan ja kaadetaan ananasporkkanaseoksen pinnalle.
1 porkkana raastettuna Kermaviili maustetaan karrilla, raasteet ja vuohenputki lisätään.
noin. 150 g raakaa, hienoksi raastettua palsternakkaa Sokeri ja sinappi sekoitetaan kermaviiliin. Palsternakka ja auringonkukansiemenet lisätään seokseen. Raaste nostetaan kulhoon ja poimulehdet lisätään pinnalle.
500g porkkanoita lanteiksi leikattuina kastike: Porkkanalantteja keitetään muutama minuutti ja ne jäähdytetään nopeasti. Keitinliemi voidaan käyttää juomana. Porkkana, vihersipuli ja vihreät vihannekset yhdistetään. Kastike sekoitetaan ja kaadetaan kasvisten joukkooon. Seos jätetään maustumaan muutamaksi tunniksi.Salaattikulho peitetään suikaloiduilla salaatinlehdillä ja maustunut porkkanaseskaadetaan keoksi keskelle. Maustevihannekset sekoitetaan ja seos ripistellään salaatiin pinnalle. Tämän ohjeen mukaan syntyy myös mainio perunasalaatti, kun porkkanat vaihdetaan perunaan.
keitettyä perunaa kuutioina kastike: Sekoita kastike ja kaada paloiteltujen ainesten päälle.
5 dl keitettyjä perunakuutioita Kastike: Kastike sekoitetaan ja kaadetaan perunakuutioiden joukkoon. Salaatti viedään kylmään maustumaan ja tarjotaan tomaatti-lohkoilla ja persiljalla koristettuna.
3 pientä keitettyä punajuurta kuutioina Kastike: Salaattiaineeet yhdistetään. Sekoitettu kastike lisätään joukkoon ja salaatti koristellaan persiljasilpulla.
Voikukannuppu- perunasalaatti Ullan malliin 8 kylmää, kuorineen keitettyä perunaa Kastike: Perunat kuorotaan ja leikataan paksuiksi viipaleiksi. Sipulit leikataan ohuiksi viipaleiksi, naatit silpuksi. Voikukan nuppuja keitetään viitisen minuuttia miedossa suolavedessä. Veteen lisätään mausteeksi hiukan rakuunaa.Salaattiaineet kerrostetaan kulhoon, kastike sekoitetaan ja lisätään joukkoon. Siirretään viileään maustumaan muutamaksi tunniksi. Tarjottaessa salaatti kaadetaan kulhoon, jonka pohja on peitetty salaatin- tai poimulehden lehdillä. Juusto murennetaan pinnalle, samoin paprikasilppu.
voikukan lehtiä Kastike: Voikukan lehdet pestään ja keskiruodit poistetaan. Punajuuri raastetaan hienoksi. Salaattikulho vuorataan voikukan lehdillä ja punajuuriraaste nostetaan keoksi keskelle. Juusto ja sipuli hierotaan tasaiseksi tahnaksi. Sipuli, etikka, persilja, öljy ja omena lisätään. Kastike sekoitetaan huolellisesti ja nostellaan salaatin pinnalle.
Voikukka-valkojuurikassalaatti 2 keitettyä valkojuurikasta (siementä saatavana Suomessa) tai kelta- tai punajuurikkaita Kastike: Salaatin- ja voikukanlehdet huuhdotaan; voikukanlehdistä poistetaan lehtiruodit. Lehdet suikaloidaan ja nostetaan salaattikulhoon. Valkojuurikkaat kuoritaan ja leikataan pieniksi kuutioiksi. Kastikeaineet sekoitetaan. Mustapippuri on ranskalaisen voikukkasalaatin mauste. Sen voi korvata tuoreilla yrteillä. Myös vihersipuli tai kiinalainen ruohosipuli sopivat hyvin voikukan mausteeksi. Salaattiaineita ja kastiketta käännellään varovasti tarjoilukulhossa ja lopuksi ripotellaan pähkinärouhe salaatin pinnalle.
Kesäkurpitsa-voikukanlehtisalaatti noin 4 dl ohuita kesäkurpitsaviipaleita Kesäkurpitsa kuoritaan ja leikataan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet nostetaan kuivumaan talouspaperin päälle noin tunniksi. Voikukanlehdet huuhdellaan, keskiruodit poistetaan. Lehdet suikaloidaan. Kaikki aineet sekoitetaan salaatiksi.
50-75 g voikukanlehtiä kastike: Voikukan lehdet huuhdotaan, keskiruoti poistetaan ja lehdet suikaloidaan. Lehdet pannaan pariksi tunniksi jääkaappiin. Selleri kuoritaan, leikataan viipaleiksi ja viipaleet vielä tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Suikaleet pannaan pariksi tunniksi jääkylmään veteen. Jos et ole vielä tottunut sellerin hienoon aromiin, voit ryöpätä suikaleita muutaman minuutin. Kastikeaineet sekoitetaan, kerma viimeiseksi. Omenat leikataan neljään lohkoon ja siemenkota poistetaan. Lohkot viipaloidaan kastikkeeseen ja käännellään tummumisen estämiseksi. Sellerisuikaleet valutetaan talouspaperin päällä ja nostetaan kuivina omenaseokseen. Tomaatit kuutioidaan ja lisätään pähkinärouheen kanssa. Seos nostetaan keoksi laakeaan kulhoon ja voikukkasuikaleet levitetään keon ympärille.
Tukeva kaali-voikukanlehtisalaatti 4 hakattua kananmunaa kastike: Voikukanlehdet huuhdotaan ja keskiruodit poistetaan. Lehdet leikataan saksilla suikaleiksi. Kaali, voikukanlehdet, tomaatit ja mausteet ladotaan kulhoon kerroksittain. Kananmunahakkelus kaadetaan pinnalle. Kastikeaineet sekoitetaan ja salaatti valellaan kastikkeella.
Venäjällä voikukan nuorista lehdistä tehdään salaatteja, höysteitä lihan ja kalan kanssa tarjottavaksi ja keitetään kuumia ja kylmiä keittoja. Vanhemmista voikukan lehdistä tehdään ruokaa pinaatin tapaan. Jotta lehtien kirpeys vähenisi, liotetaan lehtiä 20-30 minuuttia suolavedessä. Paahdettuja juuria käytetään kahvina. Juuret korjataan syksyllä tai keväällä huhtikuussa. Ne puhdistetaan ja niitä pidetään muutama päivä ulkona tuulettumassa ennen varsinaista kuivatusta. 100 g voikukanlehtiä
Voikukan lehtiä liotetaan puoli tuntia suolavedessä, valutetaan ja leikataan saksilla pieneksi. Haluttaessa poistetaan lehtiruoti. Silputtu persilja ja sipuli sekoitetaan voikukkaan. Öljy, pippuri ja etikka sekoitetaan ja kaadetaan salaatin joukkon. Valmis salaatti koristellaan kananmunalla ja tillillä.
nokkosen lehtiä kastike: Nokkosen, voikukan ja punajuuren lehdet suikaloidaan ja sekoitetaan tuoreiden herneiden kanssa. Kastikeaineet sekoitetaanja lisätään salaattiainesten päälle. Koristellaan tomaatinlohkoilla ja voikukilla.
5 dl keitettyjä papuja Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi lorauttaan hiukan punaviinietikkaa.
5 dl kanankaalin lehtiä Leikkaa huuhdellut kanankaalin lehdet ja paprika suikaleiksi. Vuoraa salaattikulho lehtisalaatin lehdillä. Sekoita muut salaattiainekset ja kaada kulhoon. Tarjoa rikseen ranskalaista öljykastiketta.
1 salaatinkerä Kastike: Salaatinkerästä irroitetaan lehdet, pestään ja valutetaan. Lehdet levitetään laakealle vadille; mielellään käytetään pienehköjä sisälehtiä. Kirveli saksitaan ja silppu jaetaan salaatinlehdille. Salaatti aineet sekoitetaan ja salaatinlehdet valellaan kastikkeella. Salaatti koristellaan kirvelinlehdillä ja kehäkukan terälehdillä. Kaunis salaatti voidaan koristaa myös kurkkuyrtin kukilla. Myös kukat syödään.
noin 400 g keräkaalia Kaali heinonnetaan, kätevimmin se käynee monitoimikoneella. Yrtit lisätään, samoin ananasmurska. Salaatti maustetaan öljykastikkeella, mutta sitä käytetään säästeliäästi, niin ettei sen maku peitä ananaksen ja yrttien makua.
250 g lanttua Omenasose ja sinappi sekoitetaan ja lanttu raastetaan soseen joukkoon. Persilja silputaan pinnalle. Skånessa salaattia tarjotaan keitetyn tai paistetun sianlihan kera, mutta se sopii yhtä lailla kasvisyöjän pöytään tai raakaravintoaterialle.
2 rkl sitruunamehua Sitruunamehu ja öljy sekoitetaan, jogurtti lisätään, seos kaadetaan punajuurien päälle ja salaatti koristellaan persiljalla vihreäksi.
6 kiinteää tomaattia viipaleina Salaattikulho vuorataan poimulehden lehdillä tai salaatilla. Tomaattiviipaleet kerrostetaan kulhoon tillisilpun ja sipuleiden kanssa. Öljy ja sitruunamehu sekoitetaan ja kaadetaan tomaattiviipaleille. Koristellaan tillin oksilla ja kukilla.
6 punajuurta Punajuuret keitetään suolaripauksella maustetussa vedessä kypsiksi. Vesi kaadetaan pois, kylmää vettä kaadetaan tilalle ja muutaman minuutin kuluttua punajuuret kuoritaan. Kuori irtoaa helposti kylmäkäsittelyn jälkeen. Punajuuret kuutioidaan. Voi sulatetaan kattilassa, punajuurikuutiot lisätään. Sekoitetaan hyvin, kypsennetään pari minuuttia. Kuohukerma lisätään, keiteään 5 minuuttia eli kunnes kerma sakenee. Maustetaan pippurilla, suolalla ja sitruunamehulla. Kattila otetaan levyltä, tilli ja hapan kerma sekoitetaan joukkoon. Tarjotaan kuumana höysteruokana tai jäähdytetään ja syödään salaatina. Jos ruoka syödään kylmänä salaattina, maku tarkistetaan ja mausteita lisätään tarpeen mukaan.
2 kg perunoita Perunat keitetään, kuoritaan ja viipaloidaan kuumina. Kurkku kuoritaan ja viipaloidaan hyvin ohuiksi suikaleiksi isoon kulhoon. Päälle kaadetaan hiukan öljyä. Joukkoon lisätään sitruunan mehu, hienonnettu sipuli ja mausteet. Perunat lisätään kuumina kurkun joukkoon. Joukkoon lisätään kuumaa vettä, mutta salaatti ei saa olla liian kosteaa. Tarvittaessa lisätään öljyä , sitruunaa ja mausteita. Salaatti tarjotaan lämpimänä tai kylmänä ja se sopii liharuuan, kalan tai lehtisalaatin seuraksi. Ohje: Viola de Temple, Saksa, MTV:n Tänään kotona -ohjelman perunaruoka ohje.
puolikas kurkkua suikaleina Kastike: Kastike sekoitetaan ja kaadetaan salaattiaineiden joukkoon.
8-10 salottisipulia tai Leikkaa kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Lisää sipulirenkaiden joukkoon tuoreet mustikat ja kostukkeeksi hiukan öljykastiketta.
1 kurkku Kurkkuleikataan ohuiksi viipaleiksi. Kastikeaineiden öljy, etikka, hunaja, rakuuna, timjami ja kumina sekoitetaan. Kastike kaadetaan kurkun joukkoon. Jätetään kylmään maustumaan 4-6 tunniksi. Appelsiinit kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Kurkkuviipaleet otetaan liemestä. Salaattikulho vuorataan salaatinlehtisuikaleilla. Kurkku- ja appelsiiniviipaleet ladotaan limitäin pinnaalle. Lientä, jossa kurkkuviipaleet maustuivat, lisätään muutama teelusikallinen salaatin pinnalle. Tähteeksi jäänyt kastike voidaan käyttää seuraavan päivänä vaikkapa kaaliraasteen mehevöittäjänä.
4 lehtisellerinvartta Kastike: Lehtiselleri leikataanohuiksi suikaleiksi, omenat kuutioidaan ja purjo hienonnetaan. Kastike sekoitetaan. Ainekset kaadetaan kulhoon, sekotetaan ja koristellaan persiljalla tai muulla vihreällä.
1 purjo Maitorahka, maito ja banaani sekoitetaan. Purjo silputaan, omena pienitään. Kaikki ainekset sekoitetaan salaatiksi.
1-2 pientä kerää salaattia Salaatinlehdet pestään, valutetaan ja paloitellaan käsin tai saksilla. Mansikat huuhdotaan ja valutetaan. Hyvin isot leikataan viipaleiksi, pienet puolitetaan. Metsämansikoita riittä pienempikin määrä. Mansikat ja salaatinlehdet kerrostetaan kulhoon. Kastike sekoitetaan ja valutetaan salaatin pinnalle. Kastike ei saa olla kovin etikkaista. Syödään aterian alussa sellaisenaan tai raasteiden kanssa.
Ullan mansikka-voikukkasalaatti 6 dl suikaloitua kesäkaalia Kastike: Voikukan lehdet leikataan suikaleiksi keskiruodin ympäriltä. Kaali- ja voikukkasuikaleet asetellaan kulhoon ja mansikat kaadetaan keskelle keoksi. Kastike sekoitetaan ja valutetaan vihreiden lehtien pinnalle.
1 kerä salaattia, mieluiten romanaa Ota (puinen) salaattikulho ja hiero sen pinta valkosipulilla. Pese kaikki tarvittavat raaka-aineet. Revi salaatti käsilläsi sopivan kokoisiksi palasiksi, älä leikkaa sitä veitsellä. Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi, palastele tomaatti ja silppua sipuli. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja palastele viimeiseksi päälle vuohenmaitojuusto. Salaattia ei kannata tehdä kovin paljon etukäteen, sillä se menettää raikkaudestaan ja tuoreudestaan joutuessaan odottelemaan.
1,5 l tomaattilohkoja kastike: Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.
1 tuore kurkku Kurkku pestään ja viipaloidaan kulhoon. Päälle ripistellään mausteita. Sekoitetaan. Joguttiin lisätään sinappia ja minttua ja kastike kaadetaan kurkkuviipaleille.
½ kurkkua Kurkku suikaloidaan ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Smetana ja öljy sekoitetaan ja lisätään kurkun joukkoon. Salaatin pinta peitetään vihersilpulla.
2-3 omenaa Kastike: Omenat petään, lohkotaan kuuteen osaan ja lohkot viipaloidaan. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Myös sipulit lohkotaan ja pienitään oikein ohuiksi viipaleiksi. Kaikki yhdistetään salaatiksi ja valetaan kastikkeella.Nappulaikäisten Hessun salaatissa on totutteluvaiheessa runsaasti omenaa ja vähän sipulia, mutta vuosien vieriessä ja järjen kasvaessa sipulia on jo yhtä runsaasti kuin omenaakin. |