Keittokirja

SALAATIT

Tämän otsikon alle on kerätty kevyitä lisäkesalaatteja sekä ruokaisampia salaatteja, jotka yksinään käyvät ateriasta.
Ohjeet on jaoteltu seuraaviin ryhmiin:
Keväiset villivihannessalaatit
Juureksista valmistetut salaatit ja raasteet
Marja- ja hedelmäsalaatit
Muut salaatit.
Salaateille ja vihanneksille sopivia lisukekastikkeita löytyy salaatin kastikkeet - osiosta

Luonnonkasveja salaattiin -diasarja (Latautuminen kestää hetken, mutta kannattaa odottaa!)

KEVÄISET VILLIVIHANNESSALAATIT

Hiirenkorvasalaatti

raakana raastettua punajuurta
raakana raastettua porkkanaa
raakana raastettua mukulaselleriä
salaatin tai voikukan lehtiä
ranskalaista öljykastiketta
basilikaa
koivun hiirenkorvia
Raasteet asetetaan kauniisti salaatin tai voikukan lehdillä vuoratulle vadille. Raasteet valellaan basilikalla maustetulla kastikkeella ja pinnalle sirotellaan runsaasti koivun hiirenkorvia.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Viiden yrtin salaatti

vuohenputken nuoria lehtiä
voikukan lehtiä
poimulehden lehtiä
valkopeipinlehtiä
suolaheinän lehtiä
1 tuore kurkku

Käytä villiyrteistä eniten vuohenputken lehtiä. Huuhtele ja valuta lehdet ja leikkaa suikaleiksi, samoin pesty kurkku. Sekoita ainekset keskenään. Valmista kastike kermaviilistä tai bulgarianjugurtista, johon on sekoitettu tillisilppua, hienonnettua ruohosipulia, 1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä ja ripaus suolaa. Tarjoa kastike erikseen.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Kitkijän ilo

2 dl saviheinän nuoria lehtiä silputtuna
1 dl poimulehden nuoria lehtiä silputtuna
2 dl sipulinnaatteja tai ruohosipulia silputtuna
1 omena ohuina, pieninä suikaleina
kastike:
1 dl hyvää kermaa
2 tl etikkaa
suolaa, sokeria

Vihannekset huuhdellaan huolellisesti ennen silpuamista. Salaatti sekoitetaan ja kastike kaadetaan pinnalle.
Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.

Keltaista ja vihreää

nuoria koivunlehtiä
varhaiskaalia
selleriä
porkkanaa

Käytä aineksia suurin piirtein yhtä paljon. Hakkaa koivunlehdet hienoiksi, Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta juurekset. Sekoita ainekset. Käytä kastikkeena omenatuoremehua tai laimennettua sitruunamehua.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Keväinen villivihannessalaatti

mustaviinimarjan,
koiranputken,
vuohenputken,
voikukan,
siankärsämön,
piharatamon ja
koivun lehtiä
kuusen kasvaimia

kastike:
1 osa kylmäpuristettua kasviöljyä
puoli osaa sitruunamehua
hunajaa maun mukaan

Huuhtele ainekset hyvin. Revi lehdet kerroksittain kulhoon. Tarjoile kastikkeen kanssa.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Toukokuun salaatti

2 dl pakastettuja herneitä
4 dl tuoretta kurkkua pieninä kuutioina
1,5 dl nuoria vuohenputkenlehtiä silputtuna
0,5 dl tuoretta kirveliä tai ruohosipulia silputtuna
2-3 rkl ranskalaista öljykastiketta

Kaikki aineet sekoitetaan salaatiksi. Seos tarjotaan laakealta vadilta kekona, jonka ympärille nostellaan pöyheää idätettyä sinimailasta.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Kesäkurpitsa-poimulehti-salaatti

kesäkurpitsaviipaleita
poimulehtiä
viinietikkaa
öljyä
Tamari-soijakastiketta

Pienet kesäkurpitsat viipaloidaan. Nuoret poimulehden lehdet huuhdellaan ja leikataan saksilla suikaleiksi. Kurpitsa ja poimulehdet sekoitetaan ja salaatti valellaan kastikkeella, jossa on maun mukaan öljyä, viinietikkaa ja soijaa. Salaatti koristellaan poimulehden kukkasilla.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Vihreä salaatti

1 dl poimulehden lehtiä rihmoiksi leikattuina
1 dl kurkkuyrtin tai saksankirvelin pehmeitä lehtiä rihmoiksi leikattuna
3 dl salaatin tai pinaattikaalin lehtiä rihmoiksi leikattuna
½ dl kevyt- tai erikoiskermaa maustettunatilkalla viinietikkaa, suolaa ja sokeria
2 dl metsämansikoita tai viipaloituja puutarhamansikoita

Vihreät lehdet sekoitetaan salaattikulhossa ja koristellaan mansikkaviipaleilla.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Kesäinen salaatti

Kulhollinen vihreää salaattia: lehtisalaattia, parsasalaattia, pinaattikiinankaalia, kähärälehtistä vihannessinappia, vihanneskrysanteemia, kaikkia tai vain jotain näistä
10 mustaherukan lehteä

kastike:
1 dl kylmäpuristettua öljyä
1 dl vettä
0,5 dl viinietikkaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl skånelaista tai muuta voimakasta vähäsokerista sinappia
koristeeksi voikukan tai luonnonvaraisen kevätesikon kukkateriöitä

Salaattiaineet pestään, valutetaan ja leikataan saksilla sopivan kokoisiksi. Herukanlehdet pestään, leikataan saksilla hyvin ohuiksi suikaleiksi ja yhdistellään salaatin lehtiin. Kastike sekoitetaan. Kastiketta kaadetaan salaatin pinnalle juuri ennen ateriointia. Kastiketta ei saa käyttää liian runsaasti eikä liian voimakkaana, muuten mustaherukan mausteisuus peittyy.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Juhannussalaatti 12 hengelle

noin 3 litraa revittyjä tai saksittuja lehtivihanneksia: salaattia, pinaattikiinankaalia, kyssäkaalin nuoria lehtiä yms.
1,5 dl silputtua persiljaa
1,5 dl silputtua tilliä
1,5 dl ruohosipulia ja sipulin varsia
1,5 dl peltokortetta: vihreistä kesäversoista irroitetaan varret, joita ei käytetä, koska ne ovat salaatissa liian karkeita. Peltokortteen vihreät haarat leikataan saksilla pieneksi silpuksi, silppu on pehmeää ja sopii hyvin salaattien ja raasteidenkin joukkoon.
(tuoreita mintun, sitruunamelissan tai rakuunan lehtiä)

Kastike:
2 dl kermaviiliä ja 0,5 dl ranskalaista kastiketta, joka maustetaan voimakkaasti sinapilla ja hivenellä tummaa kidesokeria.

Kastikeaineet sekoitetaan. Lehtivihannekset ja yrtit sekä peltokorte asetellaan kerroksittain kulhoon. Tuoreita mintun, melissan tai rakuunan lehtiä lisätään halutessa kerrosten väliin. Kastike valutetaan salaatin pinnalle. Koristeeksi lisätään tomaattikuutioita ja kanankaalin keltaisia kukkia.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

JUUREKSISTA VALMISTETUT SALAATIT JA RAASTEET

Punajuurisalaatti

150 g omenia
350 g keitettyjä punajuuria
2 dl pakasteherneitä
0,5 dl silputtuja vuohenputken nuoria lehtiä
2 dl kermaviiliä
2-3 rkl kevytmajoneesia
basilikaa

Omenat kuoritaan ja kuutioidaan, samoin kylmät punajuuret. Kermaviili maustetaan majoneesilla ja basilikalla. Kaikki aineet sekoitetaan yhteen. Salaatti koristellaan vuohenputkenlehdillä.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Porkkana-ananassalaatti

3-4 porkkanaa
2 dl ananasmurskaa
1 dl kermaviiliä
1 dl aivan nuoria vuohenputkia

Porkkanat kuoritaan ja raastetaan. Kermaviili ja vuohenputkisilppu sekoitetaan ja kaadetaan ananasporkkanaseoksen pinnalle.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Palsternakkasalaatti I

1 porkkana raastettuna
1 palsternakka raastettuna
1 dl kermaviiliä
1 tl karria
4 rkl eli 0,6 dl vuohenputki-, nokkos- tai suolaheinäsilppua 

Kermaviili maustetaan karrilla, raasteet ja vuohenputki lisätään.

Palsternakkasalaatti II

noin. 150 g raakaa, hienoksi raastettua palsternakkaa
0,75 dl kermaviiliä
1 tl tummaa kidesokeria
1 tl skånelaista sinappia
0,5 dl auringonkukan siemeniä
1 dl nuoria silputtuja poimulehti

Sokeri ja sinappi sekoitetaan kermaviiliin. Palsternakka ja auringonkukansiemenet lisätään seokseen. Raaste nostetaan kulhoon ja poimulehdet lisätään pinnalle.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Tanskalainen porkkanasalaatti

500g porkkanoita lanteiksi leikattuina
jotain vihreää vihannesta esim. kurkkua, kesäkurpitsaa tai vihreää paprikaa ohuina suikaleina
1-2 vihersipulia
2 rkl tillisilppua
2 rkl silputtua kiinalaista ruohosipulia tai saksankirveliä
2 rkl silputtua persiljaa
salaatin- tai villivihannesten lehtiä

kastike:
4 rkl öljyä
1,5 rkl viiinietikkaa
suolaa
sokeria
1-2 tl rosmariinia 

Porkkanalantteja keitetään muutama minuutti ja ne jäähdytetään nopeasti. Keitinliemi voidaan käyttää juomana. Porkkana, vihersipuli ja vihreät vihannekset yhdistetään. Kastike sekoitetaan ja kaadetaan kasvisten joukkooon. Seos jätetään maustumaan muutamaksi tunniksi.Salaattikulho peitetään suikaloiduilla salaatinlehdillä ja maustunut porkkanaseskaadetaan keoksi keskelle. Maustevihannekset sekoitetaan ja seos ripistellään salaatiin pinnalle.

Tämän ohjeen mukaan syntyy myös mainio perunasalaatti, kun porkkanat vaihdetaan perunaan.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Virpin perunasalaatti

keitettyä perunaa kuutioina
omenakuutioita
suolakurkkukuutioita
varsisellerin paloja

kastike:
kermaviiliä
omenaviinietikkaa
hunajaa
tilliä
hiven suolaa
valkopippuria

Sekoita kastike ja kaada paloiteltujen ainesten päälle.

Punainen perunasalaatti

5 dl keitettyjä perunakuutioita

Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 dl tomaattituoremehua
3 rkl ruohosipulisilppua
2 rkl persiljasilppua
sitruunapippuria

Kastike sekoitetaan ja kaadetaan perunakuutioiden joukkoon. Salaatti viedään kylmään maustumaan ja tarjotaan tomaatti-lohkoilla ja persiljalla koristettuna.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Punajuuri-pähkinäsalaatti

3 pientä keitettyä punajuurta kuutioina
1,5 dl sellerikuutioita kiehautettuna
1 omena kuutioina
2,5 dl keitettyjä porkkanakuutioita
100g saksanpähkinöitä
suikaleiksi leikattuja voikukan nuoria lehtiä

Kastike:
6 rkl öljyä
2rkl viinietikkaa
1 tl sinappia
½ sitruunan mehu
yrttisuolaa
rakunaa
kirveliä

Salaattiaineeet yhdistetään. Sekoitettu kastike lisätään joukkoon ja salaatti koristellaan persiljasilpulla.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Voikukannuppu- perunasalaatti Ullan malliin

8 kylmää, kuorineen keitettyä perunaa
1,25 dl pieniä voikukan nuppuja
4 vihersipulia tai 1 keltasipuli
2-3 tomaattia
1-2 dl ituja tai runsaasti persiljaa ja tilliä
salaatin tai poimulehden lehtiä
hiukan muserrettua tuorejuustoa tai fetaa
hiukan punaista ja vihreää paprikaa pieninä kuutioina

Kastike:
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vettä
2 rkl öljyä
murskattu valkosipuli
¾ tl mineraalisuolaa
½ tl sokeria

Perunat kuorotaan ja leikataan paksuiksi viipaleiksi. Sipulit leikataan ohuiksi viipaleiksi, naatit silpuksi. Voikukan nuppuja keitetään viitisen minuuttia miedossa suolavedessä. Veteen lisätään mausteeksi hiukan rakuunaa.Salaattiaineet kerrostetaan kulhoon, kastike sekoitetaan ja lisätään joukkoon. Siirretään viileään maustumaan muutamaksi tunniksi. Tarjottaessa salaatti kaadetaan kulhoon, jonka pohja on peitetty salaatin- tai poimulehden lehdillä. Juusto murennetaan pinnalle, samoin paprikasilppu.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Voikukka-punajuurisalaatti

voikukan lehtiä
raakaa tai keitettyä punajuurta

Kastike:
50 g sinihomejuustoa
½ rkl viinietikkaa
3 rkl vettä
1 valkosipulinkynsi pieninä paloina
3 rkl persiljasilppua tai nokkosta
2 rkl öljyä
1 hienoksi hakattu omena

Voikukan lehdet pestään ja keskiruodit poistetaan. Punajuuri raastetaan hienoksi. Salaattikulho vuorataan voikukan lehdillä ja punajuuriraaste nostetaan keoksi keskelle. Juusto ja sipuli hierotaan tasaiseksi tahnaksi. Sipuli, etikka, persilja, öljy ja omena lisätään. Kastike sekoitetaan huolellisesti ja nostellaan salaatin pinnalle.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Voikukka-valkojuurikassalaatti

2 keitettyä valkojuurikasta (siementä saatavana Suomessa) tai kelta- tai punajuurikkaita
100 g voikukan lehtiä tai puolet voikukkaa ja puolet salaattia tai kaalia
50 g pähkinä- tai mantelirouhetta tai 0,75 dl auringonkukansiemeniä

Kastike:
1 rkl viinietikkaa
1 tl sinappia
suolaa, mustapippuria
3 rkl öljyä

Salaatin- ja voikukanlehdet huuhdotaan; voikukanlehdistä poistetaan lehtiruodit. Lehdet suikaloidaan ja nostetaan salaattikulhoon. Valkojuurikkaat kuoritaan ja leikataan pieniksi kuutioiksi. Kastikeaineet sekoitetaan. Mustapippuri on ranskalaisen voikukkasalaatin mauste. Sen voi korvata tuoreilla yrteillä. Myös vihersipuli tai kiinalainen ruohosipuli sopivat hyvin voikukan mausteeksi.

Salaattiaineita ja kastiketta käännellään varovasti tarjoilukulhossa ja lopuksi ripotellaan pähkinärouhe salaatin pinnalle.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Kesäkurpitsa-voikukanlehtisalaatti

noin 4 dl ohuita kesäkurpitsaviipaleita
1,5 dl voikukanlehtisuikaleita
1 dl vihersipuliviipaleita
2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
1 dl kermaviilia tai ranskankermaa
suolaa, pippuria, kuminoita

Kesäkurpitsa kuoritaan ja leikataan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet nostetaan kuivumaan talouspaperin päälle noin tunniksi. Voikukanlehdet huuhdellaan, keskiruodit poistetaan. Lehdet suikaloidaan. Kaikki aineet sekoitetaan salaatiksi.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Voikukka-sellerisalaatti

50-75 g voikukanlehtiä
1 juuriselleri
4 kiinteää tomaattia
2 omenaa
50 g pähkinärouhetta

kastike:
1 rkl viinietikkaa
3 rkl öljyä
suolaa, mustapippuria
2rkl hyvää kermaa

Voikukan lehdet huuhdotaan, keskiruoti poistetaan ja lehdet suikaloidaan. Lehdet pannaan pariksi tunniksi jääkaappiin. Selleri kuoritaan, leikataan viipaleiksi ja viipaleet vielä tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Suikaleet pannaan pariksi tunniksi jääkylmään veteen. Jos et ole vielä tottunut sellerin hienoon aromiin, voit ryöpätä suikaleita muutaman minuutin. Kastikeaineet sekoitetaan, kerma viimeiseksi. Omenat leikataan neljään lohkoon ja siemenkota poistetaan. Lohkot viipaloidaan kastikkeeseen ja käännellään tummumisen estämiseksi. Sellerisuikaleet valutetaan talouspaperin päällä ja nostetaan kuivina omenaseokseen. Tomaatit kuutioidaan ja lisätään pähkinärouheen kanssa. Seos nostetaan keoksi laakeaan kulhoon ja voikukkasuikaleet levitetään keon ympärille.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Tukeva kaali-voikukanlehtisalaatti

4 hakattua kananmunaa
250 g silputtua kesäkaalia
10 voikukanlehteä
2 vihersipulia ohuina viipaleina
10 rantamintun lehteä ohuina suikaleina
3 pientä tomaattia kuutioina

kastike:
1 dl kermaa
1 rkl viinietikkaa
½ tl sokeria
ripaus suolaa
7 kiinalaisen ruohosipulin naattia silputtuna

Voikukanlehdet huuhdotaan ja keskiruodit poistetaan. Lehdet leikataan saksilla suikaleiksi. Kaali, voikukanlehdet, tomaatit ja mausteet ladotaan kulhoon kerroksittain. Kananmunahakkelus kaadetaan pinnalle. Kastikeaineet sekoitetaan ja salaatti valellaan kastikkeella.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Venäläinen voikukkasalaatti

Venäjällä voikukan nuorista lehdistä tehdään salaatteja, höysteitä lihan ja kalan kanssa tarjottavaksi ja keitetään kuumia ja kylmiä keittoja. Vanhemmista voikukan lehdistä tehdään ruokaa pinaatin tapaan. Jotta lehtien kirpeys vähenisi, liotetaan lehtiä 20-30 minuuttia suolavedessä. Paahdettuja juuria käytetään kahvina. Juuret korjataan syksyllä tai keväällä huhtikuussa. Ne puhdistetaan ja niitä pidetään muutama päivä ulkona tuulettumassa ennen varsinaista kuivatusta.

100 g voikukanlehtiä
50 g sipulin naatteja tai ruohosipulia
25 g persiljaa
15 g ruokaöljyä
suolaa, etikaa ja pippuria maun mukaan
1 keitetty kananmuna
tuoretta tilliä

Voikukan lehtiä liotetaan puoli tuntia suolavedessä, valutetaan ja leikataan saksilla pieneksi. Haluttaessa poistetaan lehtiruoti. Silputtu persilja ja sipuli sekoitetaan voikukkaan. Öljy, pippuri ja etikka sekoitetaan ja kaadetaan salaatin joukkon. Valmis salaatti koristellaan kananmunalla ja tillillä.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Suvisalaatti

nokkosen lehtiä
voikukanlehtiä
punajuuren lehtiä
tomaattilohkoja
vihreitä herneitä

kastike:
1 dl kevytkermaa
1/4 dl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
hiukan hunajaa
suolaa ja pippuria

Nokkosen, voikukan ja punajuuren lehdet suikaloidaan ja sekoitetaan tuoreiden herneiden kanssa. Kastikeaineet sekoitetaanja lisätään salaattiainesten päälle. Koristellaan tomaatinlohkoilla ja voikukilla.
Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.

Ruokaisa papusalaatti

5 dl keitettyjä papuja
2 pienehköä omenaa ohuina viipaleina
1 purjo ohuina renkaina
2 rkl öljyä
1 rkl tomaattikastiketta
1-2 valkosipulin kynttä pieninä murusina
runsaasti silputtua tilliä

Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi lorauttaan hiukan punaviinietikkaa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kanankaali-itusalaatti

5 dl kanankaalin lehtiä
5 dl sinimailasen ituja
1 keltainen paprika
lehtisalaattia

Leikkaa huuhdellut kanankaalin lehdet ja paprika suikaleiksi. Vuoraa salaattikulho lehtisalaatin lehdillä. Sekoita muut salaattiainekset ja kaada kulhoon. Tarjoa rikseen ranskalaista öljykastiketta.
Kanankaalista karpaloon.

Kesäinen kukkaissalaatti

1 salaatinkerä
8-10 kirvelin versoa
8 kehäkukan mykeröä

Kastike:
½ rkl viinietikkaaa
½ rkl sitruunamehua
3 rkl auringonkukkaöljyä
ripaus suolaa ja sokeria

Salaatinkerästä irroitetaan lehdet, pestään ja valutetaan. Lehdet levitetään laakealle vadille; mielellään käytetään pienehköjä sisälehtiä. Kirveli saksitaan ja silppu jaetaan salaatinlehdille. Salaatti aineet sekoitetaan ja salaatinlehdet valellaan kastikkeella. Salaatti koristellaan kirvelinlehdillä ja kehäkukan terälehdillä. Kaunis salaatti voidaan koristaa myös kurkkuyrtin kukilla. Myös kukat syödään.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kaalisalaatti

noin 400 g keräkaalia
1 pieni purkki ananasmurskaa
2 rkl kuivattua kehäkukkaa
2 tl kuivattua basilikaa
2-3 rkl öljykastiketta: öljyä, viinietikkaa, vettä, sinappia, suolaa, sokeria

Kaali heinonnetaan, kätevimmin se käynee monitoimikoneella. Yrtit lisätään, samoin ananasmurska. Salaatti maustetaan öljykastikkeella, mutta sitä käytetään säästeliäästi, niin ettei sen maku peitä ananaksen ja yrttien makua.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Skånelainen salaatti

250 g lanttua
3-4 rkl persiljaa
1 dl pakastettua omenasosetta (maustettu mintulla jo pakastusvaiheessa tai vasta salaattia valmistettaessa)
2 tl skånelaista sinappia

Omenasose ja sinappi sekoitetaan ja lanttu raastetaan soseen joukkoon. Persilja silputaan pinnalle. Skånessa salaattia tarjotaan keitetyn tai paistetun sianlihan kera, mutta se sopii yhtä lailla kasvisyöjän pöytään tai raakaravintoaterialle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Itämainen punajuurisalaatti

2 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
2 dl maustamatonta jogurttia
250 g keitettyä punajuurta viipaleina tai kuutioina
1-2 dl silputtua persiljaa

Sitruunamehu ja öljy sekoitetaan, jogurtti lisätään, seos kaadetaan punajuurien päälle ja salaatti koristellaan persiljalla vihreäksi.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tilli-tomaattisalaatti

6 kiinteää tomaattia viipaleina
1 dl tillisilppua
1 valkosipulin kynsi pieneksi hakattuna
2 rkl öljyä
1 rkl sitruunanmehua tai viinietikkaa
½ dl keltasipulisilppua
poimulehden lehtiä tai lehtisalaattia

Salaattikulho vuorataan poimulehden lehdillä tai salaatilla. Tomaattiviipaleet kerrostetaan kulhoon tillisilpun ja sipuleiden kanssa. Öljy ja sitruunamehu sekoitetaan ja kaadetaan tomaattiviipaleille. Koristellaan tillin oksilla ja kukilla.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tilli-punajuurisalaatti

6 punajuurta
ripaus suolaa
1,25 dl kuohukermaa
1 rkl voita
0,5 dl tillisilppua
0,25 dl hapanta kermaa
suolaa, pippuria ja sitruunamehua maun mukaan

Punajuuret keitetään suolaripauksella maustetussa vedessä kypsiksi. Vesi kaadetaan pois, kylmää vettä kaadetaan tilalle ja muutaman minuutin kuluttua punajuuret kuoritaan. Kuori irtoaa helposti kylmäkäsittelyn jälkeen. Punajuuret kuutioidaan. Voi sulatetaan kattilassa, punajuurikuutiot lisätään. Sekoitetaan hyvin, kypsennetään pari minuuttia. Kuohukerma lisätään, keiteään 5 minuuttia eli kunnes kerma sakenee. Maustetaan pippurilla, suolalla ja sitruunamehulla. Kattila otetaan levyltä, tilli ja hapan kerma sekoitetaan joukkoon. Tarjotaan kuumana höysteruokana tai jäähdytetään ja syödään salaatina. Jos ruoka syödään kylmänä salaattina, maku tarkistetaan ja mausteita lisätään tarpeen mukaan.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Saksan anopin perunasalaatti

2 kg perunoita
1 kasvihuonekurkku
loraus öljyä
1 sitruunan mehu
1 sipuli hienonnettuna
1-3 valkosipulin kynttä puserrettuna
1 tl suolaa
valkopippuria
1-3 tl sinappia
½-1 kahvikupillista kuumaa vettä
runsaasti hiennonnettua tilliä

Perunat keitetään, kuoritaan ja viipaloidaan kuumina. Kurkku kuoritaan ja viipaloidaan hyvin ohuiksi suikaleiksi isoon kulhoon. Päälle kaadetaan hiukan öljyä. Joukkoon lisätään sitruunan mehu, hienonnettu sipuli ja mausteet. Perunat lisätään kuumina kurkun joukkoon. Joukkoon lisätään kuumaa vettä, mutta salaatti ei saa olla liian kosteaa. Tarvittaessa lisätään öljyä , sitruunaa ja mausteita. Salaatti tarjotaan lämpimänä tai kylmänä ja se sopii liharuuan, kalan tai lehtisalaatin seuraksi. Ohje: Viola de Temple, Saksa, MTV:n Tänään kotona -ohjelman perunaruoka ohje.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Männynkerkkäsalaatti

puolikas kurkkua suikaleina
3 dl kaaliraastetta
2 dl maissinjyviä
6 - 10 kpl pieneksi silputtuja männynkerkkiä
1 dl nuorta saksankirvelisilppua tai persiljaa

Kastike:
1 rkl öljyä
1 rkl vettä
1 tl viinietikkaa
1 valkosipulin kynsi
ripaus mineraalisuolaa

Kastike sekoitetaan ja kaadetaan salaattiaineiden joukkoon.
Lehtonen, Ullan yrtit.

MARJA- JA HEDELMÄSALAATIT

Mustikka-sipulisalaatti

8-10 salottisipulia tai
1 jättisipuli
4 dl mustikoita

Leikkaa kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Lisää sipulirenkaiden joukkoon tuoreet mustikat ja kostukkeeksi hiukan öljykastiketta.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Kurkku-appelsiinisalaatti

1 kurkku
1 dl öljyä
½dl viinietikkaa
2 tl sokeria tai hunajaa
1 tl rakuunaa
1 tl timjamia
½tl kuminoita
2-3 appelsiinia tai mandariinia
salaatinlehtiä suikaleina

Kurkkuleikataan ohuiksi viipaleiksi. Kastikeaineiden öljy, etikka, hunaja, rakuuna, timjami ja kumina sekoitetaan. Kastike kaadetaan kurkun joukkoon. Jätetään kylmään maustumaan 4-6 tunniksi. Appelsiinit kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Kurkkuviipaleet otetaan liemestä. Salaattikulho vuorataan salaatinlehtisuikaleilla. Kurkku- ja appelsiiniviipaleet ladotaan limitäin pinnaalle. Lientä, jossa kurkkuviipaleet maustuivat, lisätään muutama teelusikallinen salaatin pinnalle. Tähteeksi jäänyt kastike voidaan käyttää seuraavan päivänä vaikkapa kaaliraasteen mehevöittäjänä.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Karpalo-lehtisellerisalaatti

4 lehtisellerinvartta
2 omenaa
1 pieni purjo
1,5 dl karpaloita
1,5 dl sinimailasen ituja

Kastike:
3 rkl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sirtuunamehua
1 rkl hunajaa
rakuunaa
kirveliä

Lehtiselleri leikataanohuiksi suikaleiksi, omenat kuutioidaan ja purjo hienonnetaan. Kastike sekoitetaan. Ainekset kaadetaan kulhoon, sekotetaan ja koristellaan persiljalla tai muulla vihreällä.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Purjo-omenasalaatti

1 purjo
1 omena
¾ dl maitorahkaa ja hiukan maitoa
1 survottu banaani
valkopippuria
sinappia
yrttejä esim. korianteria

Maitorahka, maito ja banaani sekoitetaan. Purjo silputaan, omena pienitään. Kaikki ainekset sekoitetaan salaatiksi.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Ullan mansikkasalaatti

1-2 pientä kerää salaattia
4 dl mansikoita
Kastike:
1-1,5 dl hyvää kermaa
10 tuoretta basilikan lehteä suikaleina ta 2 tl kuivattuna
1-2 rkl omenaviinietikkaa
½ tl mineraalisuolaa
2-3 tl sokeria

Salaatinlehdet pestään, valutetaan ja paloitellaan käsin tai saksilla. Mansikat huuhdotaan ja valutetaan. Hyvin isot leikataan viipaleiksi, pienet puolitetaan. Metsämansikoita riittä pienempikin määrä. Mansikat ja salaatinlehdet kerrostetaan kulhoon. Kastike sekoitetaan ja valutetaan salaatin pinnalle. Kastike ei saa olla kovin etikkaista. Syödään aterian alussa sellaisenaan tai raasteiden kanssa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Ullan mansikka-voikukkasalaatti

6 dl suikaloitua kesäkaalia
4 dl suikaloituja voikukanlehtiä
2 dl mansikoita puolikkaina tai ahomansikoita kokonaisina

Kastike:
1 dl kermaviiliä
1 dl raejuustoa
½ dl kirvelisilppua

Voikukan lehdet leikataan suikaleiksi keskiruodin ympäriltä. Kaali- ja voikukkasuikaleet asetellaan kulhoon ja mansikat kaadetaan keskelle keoksi. Kastike sekoitetaan ja valutetaan vihreiden lehtien pinnalle.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

MUUT SALAATIT

Persialainen salaatti

1 kerä salaattia, mieluiten romanaa
1 kurkku
2 tomaattia
1 salottisipuli tai pieni purjo
muutama retiisi
1 dl persiljaa
1/2 dl tilliä
1/2 dl tuoretta viherminttua
feta- tai muuta vastaavaa juustoa niin paljon kuin haluat

Ota (puinen) salaattikulho ja hiero sen pinta valkosipulilla. Pese kaikki tarvittavat raaka-aineet. Revi salaatti käsilläsi sopivan kokoisiksi palasiksi, älä leikkaa sitä veitsellä. Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi, palastele tomaatti ja silppua sipuli. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja palastele viimeiseksi päälle vuohenmaitojuusto. Salaattia ei kannata tehdä kovin paljon etukäteen, sillä se menettää raikkaudestaan ja tuoreudestaan joutuessaan odottelemaan.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Virpin tomaattisalaatti

1,5 l tomaattilohkoja
2,5 dl tuoretta nuorta saksankirveliä
2,5 dl varsiselleriä

kastike:
1 dl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
basilikaa
hiven hunajaa
vettä yrttisuolaa
mustapippuria
mintunlehtiä.

Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Israelilainen kurkkusalaatti

1 tuore kurkku
1 niippu ruohosipulia
mustapippuria
suolaa
2 dl jogurttia
1 tl minttua
1 tl sinappia

Kurkku pestään ja viipaloidaan kulhoon. Päälle ripistellään mausteita. Sekoitetaan. Joguttiin lisätään sinappia ja minttua ja kastike kaadetaan kurkkuviipaleille.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kurkku venäläiseen tapaan

½ kurkkua
suolaa
pippuria
1 dl smetanaa
2 rkl öljyä
tilliä
ruohosipulia

Kurkku suikaloidaan ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Smetana ja öljy sekoitetaan ja lisätään kurkun joukkoon. Salaatin pinta peitetään vihersilpulla.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Hessun sipulisalaatti

2-3 omenaa
1-3 sipulia
persiljaa tai villivihannessilppua

Kastike:
1 rkl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
1 rkl vettä
1 tl basilikaa
suolaa
hunajaa

Omenat petään, lohkotaan kuuteen osaan ja lohkot viipaloidaan. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Myös sipulit lohkotaan ja pienitään oikein ohuiksi viipaleiksi. Kaikki yhdistetään salaatiksi ja valetaan kastikkeella.Nappulaikäisten Hessun salaatissa on totutteluvaiheessa runsaasti omenaa ja vähän sipulia, mutta vuosien vieriessä ja järjen kasvaessa sipulia on jo yhtä runsaasti kuin omenaakin.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.