Korianteri

Coriandrum sativum
Apiaceae-heimo (Sarjakukkaiskasvit)

Koriander
Coriander
Koriander

Piirroskuva isompana
Valokuva

Yleiskuvaus

Korianteria pidetään yhtenä maailman vanhimmista maustekasveista, ja se mainitaan jo Raamatussa. Luonnonvaraista muotoa siitä ei enää tunneta. Se on yksivuotinen noin puolimetrinen pahanhajuinen ruoho, joka on saanut nimensäkin hajun perusteella. Kasvin latinankielinen nimi Coriandrum viittaa kreikan sanaan "koris" tai "koros", lude. Tuore korianteri haisee haihtuvien öljyjen sisältämien aldehydien vuoksi voimakkaasti luteelle, mutta kypsissä hedelmissä (joita virheellisesti sanotaan siemeniksi) on raikkaan kirpeä appelsiinin tuoksu ja maku. Hedelmät muodostuvat kahdesta hedelmyksestä, jotka irtoavat toisistaan niitä hangattaessa. Euroopassa käytetään mausteena eniten hedelmiä, mutta Aasiassa sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa käytetään paljolti myös "vihreää korianteria" eli korianterin lehtiä.

Korianteri on kotoisin Välimeren eteläisiltä ja itäisiltä rannikkoalueilta. Roomalaisten myötä kasvi kulkeutui Pohjois-Eurooppaan ja espanjalaisten mukana Etelä-Amerikkaan. Ruotsiin korianterin toivat benediktiinimunkit. Suomessa korianteria viljellään melko vähän, mihin on syynä paljolti se, että sopivia lyhyen kasvukauden lajikkeita ei ole ollut saatavissa. Joskus harvoin korianteria voi löytää Suomessakin luonnosta esim. lastaus- ja kaatopaikoilta. Ranskassa ja Saksassa sitä tapaa jo vakiintuneena tulokkaana. Korianterista on olemassa kaksi muotoa: lämpimissä maissa viljeltävä isohedelmäinen muoto (Coriandrum sativum var. vulgare) ja Euroopassa viihtyvä pienihedelmäinen muoto(Coriandrum sativum var. microcarpum).

Käyttö ravintona

Yleensä korianterista mausteena puhuttaessa tarkoitetaan sen hedelmiä, mutta vihreitä ennen kukintaa kerättyjä versojakin voi yhtä hyvin käyttää ruuanvalmistuksessa. Niillä voi maustaa esim. salaatteja ja lämpimiä ruokia, joihin ne lisätään vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Kaukoidässä ja Aasiassa korianterin lehtiä kutsutaan kiinalaiseksi persiljaksi (Chinese Parsley). Ne ovat tärkeä osa vietnamilaista, thaimaalaista ja meksikolaista ruokakulttuuria. Korianterin hedelmät puolestaan ovat erityisesti kiinalaisen, intialaisen ja japanilaisen keittiön mauste, jota käytetään mm. lampaan- ja sianlihan, kalan, siipikarjan ja riisin maustamiseen sekä curry-mausteseoksen osana. Kasviksista sopivat korianterin maustettaviksi mm. herne-, kesäkurpitsa-, kurkku-, linssi-, papu-, punajuuri- ja viljaruuat. Herkullinen ja kaloripitoinen uuniperunoiden kastike syntyy, kun korianteria sekoitetaan hunajaan ja voihin. Hedelmillä voi lisäksi maustaa hapankaalia, pikkelssejä ja sillisäilykkeitä. Korianteri vaikuttaa ruuansulatusta edistävästi, mistä syystä se on hyvä mauste leivonnassa helpottamalla huonovatsaisten leivän ystävien vaivoja. Korianteria on myös käytetty peittämään pilaantuneiden jauhojen makua. Alkoholiteollisuudessa korianteria käytetään mm. ginin ja erilaisten liköörien mausteena. Korianterin juuretkin ovat käyttökelpoisia. Ne maistuvat hivenen sitruunalle ja sopivat käytettäväksi juuresten tapaan.

Ruokaohjeet

Käyttö rohtona

Kansanlääkinnässä korianteria on käytetty ehkäisemään vatsakipuja. Sen sisältämällä eteerisellä öljyllä, jonka pääainesosa on linaloli, on kouristuksia laukaiseva, ilmavaivoja lievittävä sekä maha- ja suolinesteen eritystä lisäävä vaikutus. Hedelmien pureskelu kiihottaa ruuansulatusnesteiden eritystä.

Salernon tohtorit riimittivät korianterin vaikutukset seuraavasti:
Korianteri on rohtoa parasta,
kun on mullistusta mahassa.
Silloin tuuli, jok´ pempusta puhaltaa,
on hiljaista ihan, ei paukkuvaa!
(Armas J. Pullan kirjasta Mausteet)

Muu käyttö

Saippua- ja hajuvesiteollisuudessa käytetään siemenistä uutettua korianteriöljyä hajusteena. Lehdistä ja muista vihreistä osista tislattua lehtiöljyä, joka sisältää pääasiassa aldehydejä, käytetään mm. kuuluisaan Chanel 5 -hajuveteen.

Kotipuutarhassa kannattaa kokeilla korianteria karkotekasvina tuholaisille. Toisaalta se houkuttelee puutarhaan hyödyllisiä hyönteisiä kuten kukkakärpäsiä ja petopistiäisiä, ja se on myös mehiläisten mesikasvi. Korianterin on sanottu vauhdittavan aniksen itämistä ja kasvua sen lähelle kylvettynä.

Viljelyohjeet