Saksankirveli

Myrrhis odorata
Apiaceae-heimo (Sarjakukkaiskasvit)

Espanjankirveli

Spansk körvel
Sweet cicely, garden myrrh
Myrrhenkerbel, Sussdolde

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Saksankirveli on makea aniksenmakuinen monivuotinen yrtti, joka menestyy hyvin Suomessa. Se on vanha lääke- ja maustekasvi, jota saattaa löytää villiintyneenä pihoilta ja puistoista Etelä-Suomessa. Kotoisin kasvi on Etelä- Euroopasta, missä sitä on viljelty laajalti.

Saksankirveli kasvaa lähes metrin korkuiseksi ja kukkii suurin sarjakukinnoin, jotka koostuvat pienistä kermanvalkoisista kukista. Erittäin suuret siemenet muodostuvat pian kukkimisen jälkeen, ja myös ne maistuvat anikselta. Kasvin sokeripitoisuus on jopa 40% kuiva-aineesta, ja se sopiikin hyvin sokerin korvikkeeksi mm. diabeetikoille. Saksankirvelin tieteellinen sukunimi Myrrhis tulee hajustetta tarkoittavasta sanasta; myös lajinimi odorata tarkoittaa tuoksuvaa.

Pihan koristekasviksi saksankirveli sopii puolivarjoiselle tai varjoiselle paikalle esim. talon pohjoisseinustalle. Se kuuluu ensimmäisiin kasveihin, jotka keväällä nousevat maan pinnalle, ja niihin viimeisiin, jotka sinnittelevät vihreinä talvea vastaan. Sitä voi kasvattaa koriste- ja hyötykasvina myös parvekkeen lattialaatikossa.

Näköislajit

Taimena saksankirvelin voi sekoittaa maustekirveliin (Anthriscus cerefolium), joka on yksivuotinen ja häviää heti alkuunsa kasvussa suurempikokoiselle serkulleen.

Käyttö ravintona

Saksankirvelin lehdet sopivat hyvin yleismausteeksi sekä myös ruokien koristeeksi. Nuoria lehtiä voi silputa salaatteihin ja niillä voi maustaa mm. kastikkeita, keittoja, kasvis-, muna-, sieni- ja kalaruokia sekä käyttää kaalin keitinvedessä. Kirvelikeitto tunnetaan lähes kaikkialla, ja siihen käytetään joko saksankirvelin lehtiä tai juuria tai maustekirveliä. Makeaa juurta voi myös käyttää muhennosten maustamiseen tai syödä raakana. Vihreistä siemenistä voi keittää teetä, niitä voi sekoittaa salaatteihin tai pureskella sellaisenaan makeisten asemesta. Kokonaisuudessaan kasvi sopii hyvin korvaamaan sokeria esim. jälkiruokiin, piirakoihin ja säilykkeisiin. Sitä käytetään myös alkoholijuomiin, mm. Chartreuse- likööriin. Saksankirveliä kannattaa käyttää mahdollisimman paljon tuoreena ja säilöä pakastamalla. Kuivattuna se menettää makuaan melko nopeasti.

Ruokaohjeet

Käyttö rohtona

Saksankirveli on lievästi antiseptinen ja virtsaneritystä lisäävä. Se edistää ruuansulatusta ja sopii heikkovatsaisille. Haihtuvan öljyn pääainesosa on anetoli, jolla on antibakteerisia, liman eritystä lisääviä ja kouristuksia laukaisevia vaikutuksia. Hedelmien syömisen on katsottu edistävän maidoneritystä; niitä on syötetty lehmillekin herutusaineena.

Viljelyohjeet