Tarha-ajuruoho
Thymus vulgaris
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)
Timjami
Neitsyt Marian sänkyruoho
Timjan
Garden thyme, Common thyme
Echter Thymian
Piirroskuva isompana
Valokuva
Yleiskuvaus
Tarha-ajuruoho on n. 20 cm korkea voimakkaasti tuoksuva
puolipensas, joka kukkii vaalean lilanpunaisin tai joskus
valkoisin kukin. Se on yksi maailman vanhimpia mauste- ja
lääkekasveja. Yleisesti sitä on viljelty ainakin
1500-luvulta lähtien. Luonnossa kasvavana sitä löytää
Välimeren ympäristön maista, mutta Suomessa se menestyy
ainoastaan viljeltynä. Etelä-Suomessa se talvehtii
kohtalaisen hyvin ainakin, jos se suojataan kevätauringolta.
Timjami sopii hyvin kasvatettavaksi myös ruukkukasvina ja
esim. kivikkopuutarhojen koristekasvina. Se on myös
erinomainen mesikasvi, josta mehiläiset tuottavat tuoksuvaa,
hyvänmakuista ja vitamiinipitoista hunajaa.
Suvun nimi Thymus tarkoittaa voimaa ja rohkeutta. Toisen
selityksen mukaan sana on johdos kreikan sanasta "thymon",
joka merkitsee tuoksuvaa uhria.
Sitruuna-ajuruoho (Thymus x citriodorus) on tarha-ajuruohon
ja nurmiajuruohon (Thymus pulegioides) risteymä, jota tapaa
vain viljeltynä. Sitruunamaisen tuoksunsa ja makunsa vuoksi
se on erittäin suosittu mausteyrtti, jota valitettavasti
Suomessa ei juuri viljellä. Talvesta se kuitenkin selviäisi
jopa paremmin kuin tarha-ajuruoho. Se viihtyy myös ruukussa
viljeltynä. Mausteena se sopii erityisesti kala- ja
vihannesruokiin sekä salatteihin mutta myös hyvin esim.
liharuokien mausteeksi. Sitruuna-ajuruoholla ei ole
rohdoskäyttöä, mutta se on erittäin koristeellinen
puutarhassa. Siitä on olemassa myös valkoisen ja vihreän
kirjava lajike (Silver Queen).
Käyttö ravintona
Jo roomalaiset maustoivat viininsä ja juustonsa timjamilla.
Ruuanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa
kypsennettäisiinkin pitkään. Timjami sopii käytettäväksi
liha-, siipikarja-, kala-, muna- ja pastaruuissa sekä esim.
kaalikääryleissä, hernekeitossa, kastikkeissa, marinadeissa
ja kasvispadoissa. Timjamia käytetään maustamisessa paljolti
meiramin tapaan. Erityisesti ruokiin, joissa käytetään
viiniä, suositellaan timjamia mausteeksi. Kukat sopivat
koristeeksi ruokiin ja salaatteihin. Timjamista voidaan
tehdä myös yrttiteetä, jota miedontamaan sopivat
tarvittaessa mustaherukan lehdet tai apilan kukat.
Ruokaohjeet
Käyttö rohtona
Timjamin haihtuva öljy sisältämät tärkeimmät yhdisteet ovat
karvakroli ja erityisesti tymoli, jotka ovat antiseptisia
aineita vaikuttaen mm. sieniin ja antibiooteillekin
vastustuskykyisiin bakteereihin. Kukkivasta versosta (herba
thymi vulgaris) tehtyä teetä käytetään hinkuyskän,
keuhkoputkentulehduksen ja kurkunpääntulehduksen lääkkeenä.
Timjamimehua on perinteisesti käytetty pienten lasten
yskänlääkkeenä. Höyryhengitettynä kasvi vaikuttaa
hengitysteitä avaavasti. Timjamilla on myös
ruuansulatuskanavan kouristuksia laukaiseva vaikutus, joka
johtuu eteerisen öljyn lisäksi kasvin flavonoideista.
Ulkoisesti kasvilla voidaan hoitaa mm. haavoja ja ihon
tulehduksia sekä kutisevaa ihoa.Tymolia käytetään
eristettynä suuvesissä ja hammastahnoissa.
Varoitukset
Kasvin yliannostus voi aiheuttaa oksennusreaktion, kun ruuansulatuskanavan rauhasten toiminta tehostuu liikaa.
Muu käyttö
Kosmetiikka- ja alkoholiteollisuudessa käytetään timjamia
hajusteena ja aromiaineena. Lehdistä ja kukista voi
valmistaa ihoa puhdistavaa ja huokosia supistavaa kasvovettä
tai höyrykylpyjä.
Viljelyohjeet
Kansanperinne