Yrtit värikasveina Luonnosta saaduilla väreillä värjääminen on ihmiskunnan vanhoja taitoja. Suomalaistenkin värjäystaidot ovat vanhaa perintöä. Pohjoisen luonnon tarjoamat mahdollisuudet ovat kuitenkin olleet niukemmat kuin eteläisen. Keltainen ja ruskea ovat ne värit joita luonnostamme saa helpoimmin. Ihmisten kauneustaju kuitenkin arvostaa erityisesti kirkasta punaista ja sinistä väriä. Haluttuja värejä tuotettiin pitkienkin matkojen takaa jo muinaisina aikoina. Joitakin kasveja on myös todennäköisesti viljelty värjäystarkoitukseen. Turussa värjärien ammattikunta toimi 1500-luvulla, mutta he käyttivät raaka-aineina tuontivärejä. Kansanomaiseen perinteeseen pohjautuva värjäystaito säilyi yleisenä aina viime vuosisadan puoliväliin. Silloin kauppaan tulivat "pussivärit". Kansanomaista värjäystaitoa ruvettiin elvyttämään jo vuosisadan vaihteessa Suomen Käsityön Ystävien johdolla norjalaisen esimerkin mukaisesti. Taustalla oli kansallinen innostus. Kasvien tarjoaman värimaailman katsottiin sopivan hyvin taidekäsitöiden toteuttamiseen. Myöhemmin sotien aiheuttaman materiaalipulan tähden kiinnostus luonnonkasveilla värjäämiseen heräsi uudeelleen. Nykyinen innostus saa voimansa kasvisävyjen tarjoamista harmonisista sävyistä ja egologisesta värjäysvaihtoehdosta. Kansanomaista värjäystaitoa on yllä pidetty mm. Suomen Käsityön ystävissä. Useimmiten samoja kasveja, joita käytettiin ruokana ja rohtona, käytettiin myös tuomaan väri-iloa elämään. Kasveista tehtiin värejä, joilla värjättiin kankaita, nahkoja ja myös papereita. Taisipa erilaisten maalienkin valmistus onnistua. Kasvivärejä käytettiin myös teollisuuslaitoksissa. Apteekkari Hällström tiesi "Neuvoja lääkekasvien kokoojille"-kirjasessaan 1898 kertoa, että eräs hämäläinen pumpulitehdas osti sianpuolukan lehtiä Värjääminen Useimmat värit vaativat että värjättävä materiaali "puretettiin" ennen värjäystä, jotta väri olisi tarttunut. Lankoja keitettiin puolesta tunnista kahteen tuntiin puhtaassa vedessä, johon oli lisätty värjäysaineesta riippuen sopivia kemikaaleja, kuten alunaa, viinikiveä, kuparivihtrilliä tms. Parhaiten värjäys onnistui, jos se tehtiin heti purettamisen jälkeen. Vettä värjäämiseen kului runsaasti. Perusneuvona oli 40-50 l vettä lankakiloa kohden. Samaiset ohjeet pätevät tietysti vielä tänäkin päivänä. Millaisia värejä sitten kerättiin suomalaisesta metsästä? Kasveja voitiin käyttää tuoreeltaan tai kuivattuina. Värikasveja ei saanut kuivattaa auringonvalossa. Yleensä värjäämiset tehtiin kesäaikaan, silloin oli vettäkin helposti saatavissa. Lehdet kerättiin täysikokoisina, mutta mielelllään ennen juhannusta. Yrtit ja kukkivat kasvit taas koottiin ennen kuin ne kukkivat. Puunkuoret kerättiin mahla-aikaa, silloin ne irtosivat helpommin. Puunkuoria, mm. tuomea ja paatsamaa, oli hyvä säilyttää 6 kk ennen värjäystä. Puunkuoret sisältävät parkkiaineita, jotka yhdessä rautavihtrillin kanssa tekevät värit tummemmiksi. Puunkuoria käytettiin yleensä tummien harmaiden, ruskeiden tai mustien värien aikaansaamiseksi.
Seuraavat kasvit Lönnrot määritteli Flora Fennicassaan 1860 värjäyskäyttöön sopiviksi: Keltaista
Vihreää
Punaista ja sinistä
Mustaa, tummaa ja ruskeaa
Puiden kuoret väriaineena
Samuli Paulaharjun kokoamista tiedoista:"Mustaa saatiin kuivatuista lepänkuorista, tai mustikoista joita keitetttin kuparröökin kanssa. Variksenmarjojen marjoilla ja varvuilla sekä koivunkuorilla ja kuusen kuorilla saatiin lipeän kanssa mustaa. Keltaista saatiin löökin- eli sipulinkuorilla tai koivunlehdillä.
Kasvivärien ohella käytettiin ostovärejä, ruskeaa väriä olivat santeliväri, kaneelipruuni, halutuimpia olivat siniväri ja punainen, niitä eivät kotimaiset luonnokasvit oikein antaneet. Ostoväreihin liittyi eksotiikka ja hurjia tarinoita. Mm. oikea turkinpunainen oli ennen hyvin kallista. Yksin värjäys maksoi 4 markaa naulalta." Samuli Paulaharjulle haastateltava olikin todennut: "Sitte tuli se vähä halavemmaksi, kun Venäjä otti Turkilta Vähän Aasian, josa on se turkinpunainen järvi, josta saa'an sitä turkinpunaista." |