Opettele nyt hyödyntämään keväiset luonnonkasvien juuret. Kun viet kursorin kasvin nimen päälle näet myös valokuvan. Jos haluat tietää lisää ko. kasvista, klikkaa nimeä.

Piparjuurta käytetään säilykkeissä homehtumista estämässä, mutta juuri sopii myös moniin kala-ja kasvisruokiin sekä kastikkeisiin. Piparjuuri edistää ruuansulatusnesteiden eritystä ja on tehokas rohto mm. hengitysteiden tulehduksiin.


Nokkonen on ravintoarvoltaan niin hyvä kasvi, että sitä kannattaa siirtää juurakosta puutarhaan kasvamaan. Nokkosen juurakoita voi myös ottaa syksyllä ruukkuun ja hyötää niistä versoja talveksi. Nokkosen juuri lisää tehokkaasti virtsaneritystä ja supistaa virtsarakkoa, ja sitä käytetäänkin eturauhasen liikakasvun rohtona. Kosmetiikassa juurta hyödynnetään mm. hiusvesien valmistuksessa.


Väinönputken juuria, kuten muitakin kasvin osia, voidaan käyttää ruokien ja juomien mausteena. Rohtona juurakosta valmistettu keite edistää ruuansulatusta, laukaisee kouristuksia ja edistää virtsaneritystä. Sitä käytetään lisäksi hengitysteiden tulehduksiin. Juuri poistaa myös mielitekoa tupakkaan.





Kaikkien takiaisten juurakko on syötävä. Lisäksi nuoria varsia voi hyödyntää tuoreena salaateissa ja keitettynä muiden vihannesten tapaan. Takiaisen juurilla on korkeaa verensokeria tasaava vaikutus. Ulkoisesti juuria on käytetty erilaisten ihovaivojen ja hilseen hoitoon.


Juolavehnän juurakko sisältää runsaasti hiilihydraatteja, ja se sopii käytettäväksi esim. tuoreena keittoihin, kuivattuna ja jauhettuna leipätaikinoihin sekä paahdettuna kahvin korvikkeena. Siitä voi tehdä myös kaljaa ja siirappia. Rohtona juurella on limaa irrottava ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus.


Voikukan juuria voi käyttää keitettynä eri ruokien lisäkkeenä, ja paahdetuista juurista voi valmistaa kahvinkorviketta. Voikukan juuri on kuulunut Suomen farmakopean rohdoksiinkin. Se sisältää karvasaineita, jotka lisäävät sapen eritystä, edistävät ruuansulatusta ja vahvistavat maksaa.