Tilli

Anethum graveolens
Apiaceae-heimo (Sarjakukkaiskasvit)

Maustetilli, ryytitilli

Dill
Dill
Dill

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Tilli on yksivuotinen Aasiasta kotoisin oleva ruoho, jota kasvaa luonnonvaraisena Välimeren ympäristössä. Pohjoisemmaksi se on kulkeutunut Rooman legioonien mukana niin kuin monet muutkin mausteet. Muinaiset egyptiläiset viljelivät tilliä lähinnä rohto- ja hajusteyrttinä. Latinalainen sukunimi Anethum tarkoittaa voimakastuoksuista ja lajinimi graveolens pahantuoksuista. Tilli-sanan uskotaan olevan peräisin saksan kielen verbistä "dillan", unettaa.

Pohjois- ja Itä-Euroopassa tilliä käytetään paljon, mutta esim. Ranskassa ja Italiassa se on lähes tuntematon. Pohjoismaissa tilliä on viljelty ainakin 1600-luvulta lähtien. Suomessa tilli on vanhimpia, tutuimpia ja käytetyimpiä mausteyrttejä. Tilliä viljellään sekä lehti- että kruunutillinä. Kruunutilli korjataan kukkavaiheessa ja käytetään säilömiseen. Siemensatoa Suomessa ei juuri saada, sillä siemenet eivät ehdi kypsyä kunnolla.

Käyttö ravintona

Tillistä voi hyödyntää sekä lehdet, kukat että hedelmät. Aromien määrä tillissä vaihtelee kasvukauden mukaan siten, että niitä on eniten pienissä alle 10 cm: n pituisissa kasveissa ja taas kukkavaiheessa olevissa kruunutilleissä. Kaliumia tilli sisältää jopa 1,1 g/100 g tuoreita lehtiä. Lehtiä käytetään tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna esim. keitettyjen perunoiden kanssa, kalaruuissa, salaateissa, kastikkeissa ja keitoissa. Kukkivia tillin latvoja, kruunutilliä, käytetään erityisesti kurkkusäilykkeissä. Tillin siemenet sopivat säilykkeiden, marinadien, leivonnaisten, liharuokien sekä esim. silakkalaatikon ja silakkarullien mausteeksi.

Ruokaohjeet

Ravintoainesisältö

Käyttö rohtona

Rohtona käytetään tillin hedelmiä, joiden tärkein vaikuttava aine on haihtuva öljy. Sitä on hedelmissä 2-4%, ja se koostuu pääasiassa limoneenista ja karvonista. Haihtuvalla öljyllä on ruuansulatusta edistävä, kouristuksia laukaiseva ja kaasunmuodostusta vähentävä vaikutus.

Monissa kulttuureissa tillin puristemehua on käytetty rauhoittamaan levottomia ja koliikista kärsiviä pikkulapsia. Tillin siemeniä on annettu myös lapsille pureskeltavaksi, jotta nämä pysyisivät hiljaa kirkossa ja jotta näläntunne häviäisi. Tilliteellä uskotaan olevan maidoneritystä lisäävä vaikutus.

Viljelyohjeet

Kansanperinne