KESÄLLÄ YRTTITARHASSA
Kesällä yrttitarhassa nautitaan auringosta, tuoksusta ja hyönteisten hyörinästä. Tulevaa satoa maistellaan tuoreeltaan ja valmistaudutaan säilömään talven varalle. Myös villi luonto tarjoaa runsaasti antimiaan.

LUONNONVIHANNEKSIA
KERKKIÄ KERÄÄMÄÄN!
PERUSTA RUUKKUTARHA!
IHANAN YLELLISET YRTTIKYLVYT
ASKARTELUMATERIAALIEN KERUUAIKA ON KESÄLLÄ

LUONNONVIHANNEKSIA

Nokkosen versojen kannattaa nyt kerätä talteen ja valmistaa ravitsevaksi ruuaksi. Lapset rakastavat nokkoslättysiä. Ja kun huomauttaa, että näitä teräsmieskin söisi, niin menestys on taattu. Nokkosessa on rautaa moninkertaisesti pinaattiin verrattuna.
Yrttitarhan Keittokirjassa on paljon pääruoka- ja keitto-ohjeita nokkosesta.

Toinen varhainen villivihannes on vuohenputki. Vanhempana se on kitkerän makuinen, mutta nuoret lehdet ovat oikein käyttökelpoisia esim. salaateissa ja keitoissa. Suppuiset vuohenputken lehdet sopivat vaikka dipattavaksi.
Kokeile erilaisia vuohenputkireseptejä!

Vielä kolmantena kevään ensimmäisistä on mainittava maitohorsma. Sen taimet ovat kuin pikkuruisia palmuja lähelle maanpintaa. Heti ensi näkemältä niitä ei horsmaksi tunnista, joten on varmistauduttava oikeasta kasvista. Horsmanalut sopivat hyvin tuoresalaatteihin ja parsan tapaan käytettäväksi.

Kokeile erilaisia maitohorsmareseptejä!

Takaisin Yrttitarhan etusivulle

KERKKIÄ KERÄÄMÄÄN!

Raikkaita kuusen ja männyn kasvaimia voi hyödyntää monella tavalla. Kerkät käytävät yhtälailla tuoreina salaatteja piristämään kuin siirapin tai juoman valmistusaineeksi.

Kokeile!
Muista, että kasvaimien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa!

Takaisin Yrttitarhan etusivulle

PERUSTA RUUKKUTARHA!

Yrttitarha täydentyy koko ajan. Uusimmassa artikkelissamme kerromme miten voit perustaa ruukkutarhan ikkunalaudalle tai parvekkeelle.

Siihen voit tutustua valitsemalla Viljelyn ABC:n etusivulta otsikon Ruukkutarha.

Viljelyn ABC ohjaa myös muihin yrttiviljelyn salaisuuksiin.

Takaisin Yrttitarhan etusivulle

IHANAN YLELLISET YRTTIKYLVYT

Kun uusi yrttisato on parhaillaan kasvamassa, on syytä käyttää kaikki vanhat varastot pian pois. Ihana tapa hemmotella itseään on yrttikylpy jaloille. Veteen voi lisätä käyttämättä jääneet yrttiteeainekset ja tulos on ihanan tuoksuva.

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja kokeile iloksesi yrttikylpyjä ja muuta luonnonkosmetiikkaa. Ohjeita löydät Rohdot ja kosmetiikka -sivuilta.

Takaisin Yrttitarhan etusivulle

ASKARTELUMATERIAALIT KERÄTÄÄN KESÄLLÄ

Heinäkuussa on tuohenkeruun aika. Vanha kansa tietää sen parhaiten irtoavan silloin kun ruis "heilimöi". Tuohi irroitetaan vain kaadettavaksi tarkoitetuista puista ja keruussa on oltava maanomistajan lupa.

Elokuu on olkikuu. Joulun himmelioljet on syytä kerätä elokuulla. Rukiin ja vehnän oljet ovat parhaita, mutta ohran ja kauran oljistakin voi valmistaa pienimuotoisempia olkitöitä.