![]() |
KEVÄÄLLÄ YRTTITARHASSA
Paaston aikaan
Takaisin Yrttitarhan etusivulle Yrttejä pääsiäislampaan mausteeksi
Yrttikirjailija Marguerite Walfridson ehdottaa lampaan mausteeksi timjamin ja valkosipulin lisäksi rosmariinia ja rakunaa. Myös oregano, tuore meirami, tuore kynteli, mintut ja provencalainen mausteseos ja korianterin siemenet sopivat seuraan. Ursula Pelttari suosittelee lampaan kanssa rosmariinia, minttua ja valkosipulia. Liha on hyvä marinoida punaviinissä, se mureuttaa ja lisää makua. Jos valmistaa lammaspataa, sekaan voi hyvin laittaa omenalohkoja. Broilerifileiden seuraksi voi suositella yhdistelmää inkivääri, valkosipuli, meirami ja mustapippuri. Takaisin Yrttitarhan etusivulle Vihreää syötäväksi ja koristeeksi
Tavallisen rairuohon tilalla voi kasvattaa jotain vihreää syötävää.
Koivunoksia maljakkoon, ja jos vain sielu sietää, kauniit hiirenkorvat voi nyppiä salaattiin tai voileivälle. Nuoret koivun lehdet sisältävät hyvin runsaasti mm. C-vitamiinia. Kokeile hiirenkorvasalaattia. Koivun hiirenkorvia voi kokeilla myös teenä. Muidenkin lehtipuiden puhkeavia lehtiä voi kokeilla. Esim. pihlajan ja mustaherukan vasta puhjenneet silmut maistuvat erityisen hyviltä. Lähetä palautetta ja kerro oma niksisi. Takaisin Yrttitarhan etusivulle Kun kevät kohisee, niin mahla virtaa.
Koivuista voi juoksuttaa mahlaa keväällä ennen lehtien puhkeamista. Mahla on koivun juuriinsa varastoimaa energiaa, joka keväällä nousee runkoa pitkin ylös oksiin. Mahlankeruussa koivun rungon tyveen porataan n. 5 mm:n läpimittainen reikä, johon laitetaan reiän kokoinen puhdas muoviputki. Putken toinen pää johdetaan kannella peitettyyn muoviämpäriin. Juoksutusastia kannattaa suojata hyvin muurahaisilta. Mahlanjuoksutuksen jälkeen puussa oleva reikä puhdistetaan ja suljetaan puutapilla.
Kohtuullinen mahlanotto ei rasita puuta kovinkaan paljon, mutta arvokkaat koivut on syytä silti jättää rauhaan. Järkevintä on juoksuttaa mahlaa kaatotuomion saaneista koivuista. Suuresta puusta voi saada viikon aikana yli 50 l mahlaa. Mahlanottoon tarvitaan tietysti maanomistajan lupa. MahlaperinnettäMahla on tämän päivän terveysjuoma, mutta ennen vanhaan se oli ainoa luonnon tarjoama juoma veden lisäksi. Sitä juotiin sellaisenaan ja siitä tehtiin myös olutta.Varakkaamman väen tiedetään nauttineen myös mahlasta valmistettua limonadia. Mahlasta voitiin Lönnrotin mukaan valmistaa myös viiniä, ensin keittämällä, sokeroimalla ja sitten käyttämällä. Koivun makeasta nesteestä voitiin keittää siirappia kallista sokeria korvaamaan; 60 kannusta saadaan lähes kannu kokoon keittämällä. Kansanlääkinnässä mahlalla on hoidettu rakkovikoja, luuvaloa, keripukkia ja sitä on käytetty matolääkkeksi.
Hyvä mahlapuu oli omistajansa aarre. Parhailla puilla saattoi olla nimet kuten lehmillä. Toisen mahlapuun kaatamisesta saattoi saada sakkoja ja joutua vielä luovuttamaan kaksi samanarvoista koivua toiselle.
Tytöt pesivät keväällä ensimmäiseksi valutetulla mahlalla silmänsä, etteivät päivettyisi kesällä. Taika ei tehonnut, jos mahlaa oli ehtinyt maistaa. Mahlan käyttö keittiössä
Koivunmahla virkistää ja edistää munuaisten toimintaa. Sitä voi käyttää sinällään janojuomana, mehujen laimentamiseen, teevetenä, leivontaan ja puurojen nesteenä. Mahla sisältää hedelmä- ja rypälesokereita 1-2%, lisäksi mm. omenahappoa, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Säilyvyys on mahlalla melko huono, vain 2-5 vrk jääkaapissa. Mahlaa kannattaakin pakastaa tai käsitellä sitruunahapolla tai siitä voi keittää siirappia. Jos mahla pääsee vanhentumaan, se sopii hyvin kukkien kasteluun. Louhisaaren juoma on tuttu hienostuneen makuinen juoma jota valmistetaan mustaherukanlehdistä. Kai Linnilä antaa erinomaisessa Isoäidin kermakakku, oman äidin lihapullat -kirjassaan ohjeen versioon, jossa veden tilalla käytetään mahlaa ja mustaherukanlehdet korvataan keväisillä mustaherukanversoilla. Makeuttamiseen käytetään hunajaa.Mitäpä jos mahlasta valmistaisi oikein ruokalajin, sellainen on mahlapannukakku, joka on varmasti kokeilunarvoinen.
Takaisin Yrttitarhan etusivulle Simasuille juotavaa
Kevään ja kesän aikana voi kokeilla simasta erilaisia juomavaihtoehtoja. Minttusimaa voi valmistaa sitruunamelissasiman ohjeella. Eikä sovi unohtaa Louhisaaren juomaa, joka valmistetaan mustaherukanlehdistä. Hiirenkorvat ovat luonnossa parhaimmillaan muutamana keväisenä päivänä. Silloin voi kokeilla myös hiirenkorvaviinan valmistusta. Siinä kevään maku säilyy vaikka jouluun asti. Kansanlääkinnässä koivunnuppuviinaa on käytetty ruokahalun lisääjänä ja vatsalääkkeenä. Koivun hiirenkorvia voi kokeilla myös teenä. Muidenkin lehtipuiden puhkeavia lehtiä voi kokeilla. Esim. pihlajan ja mustaherukan vasta puhjenneet silmut maistuvat erityisen hyviltä. Lähetä palautetta ja kerro oma niksisi. Takaisin Yrttitarhan etusivulle
Nokkosen versojen kannattaa nyt kerätä talteen ja valmistaa ravitsevaksi ruuaksi. Lapset rakastavat nokkoslättysiä. Ja kun huomauttaa, että näitä teräsmieskin söisi, niin menestys on taattu. Nokkosessa on rautaa moninkertaisesti pinaattiin verrattuna.
Toinen varhainen villivihannes on vuohenputki. Vanhempana se on kitkerän makuinen, mutta nuoret lehdet ovat oikein käyttökelpoisia esim. salaateissa ja keitoissa. Suppuiset vuohenputken lehdet sopivat vaikka dipattavaksi. Vielä kolmantena kevään ensimmäisistä on mainittava maitohorsma. Sen taimet ovat kuin pikkuruisia palmuja lähelle maanpintaa. Heti ensi näkemältä niitä ei horsmaksi tunnista, joten on varmistauduttava oikeasta kasvista. Horsmanalut sopivat hyvin tuoresalaatteihin ja parsan tapaan käytettäväksi. Kokeile erilaisia maitohorsmareseptejä! Tein minä pillin pajupuusta...Vanha kansa tiesi että kevään ensimmäinen ukkonen irrottaa pajun kuoren ja silloin alkaa myös pajupillinteon aika. Kurkista ohjeita!
|